Lovitură grea pentru românii care și-au plătit avansurile la apartamente! Băncile nu le mai aprobă creditele imobiliare

Românii care le-au plătit dezvoltatorilor imobiliari avansurile la apartamente au avut parte de un șoc atunci când au aflat că băncile nu le mai acordă creditele imobiliare pentru că nu se mai încadrează la noul nivel al IRCC.

29 dec. 2022, 14:18
Lovitură grea pentru românii care și-au plătit avansurile la apartamente! Băncile nu le mai aprobă creditele imobiliare
Lovitură grea pentru români care și-au plătit avansurile la apartamente!

Lovitură grea pentru românii care și-au plătit avansurile la apartamente! Foarte mulți români care plănuiau să își achiziționeze un apartament s-au trezit că băncile nu le mai acordă creditele imobiliare pentru că nu se mai încadrează la noul nivel al IRCC, care a fost  calculat la 5,7% pentru trimestrul I din 2023.

Citește și Ce îi așteaptă pe români în 2023. Cu cât s-au majorat ratele după creșterea colosală a ROBOR și IRCC

Lovitură grea pentru români care și-au plătit avansurile la apartamente!

Astfel, în primul trimestru al anului 2023, IRCC va crește cu 40%, de la 4,06% în T4/2022, la 5,7%. În funcție de nivelul ratelor bancare, această creștere a IRCC va determina o mărire a ratelor cu 30-50%.

Acest lucru îi va afecta pe românii care se află la limită cu gradul de îndatorare de 40% pe familie și asta pentru că băncile nu le va mai accepta creditul.

Din cauza creșterii dobânzilor, în anul 2023, băncile își vor înăspri condițiile de creditare pentru românii care au rate. La începutul anului băncile își vor reface calculele pe noile dobânzi, care vor fi mult mai mari și din această cauză instituțiile bancare vor respinge dosarele de credite ale românilor care nu vor putea să își plătească ratele din salarii, spun surse din piața bancară, citate de Ziarul Financiar. 

Potrivit aceloarași surse, creşterea rapidă a dobânzilor față de creşterea mai lentă a salariilor îi va împiedica pe cei care vor încerca să se crediteze la bănci să obțină un împrumut. Mai mult, această creștere a dobânzilor va pune anul viitor presiune şi mai mare pe veniturile românilor în ceea ce priveşte accesul la creditare.

Noul salt al IRCC de la 4,06%, la 5,71%, înseamnă o creştere a ratelor creditelor ipotecare a românilor, care sunt legate de acest indice.

În ultimul an, ca să facă față plăților, foarte mulți români care aveau credite ipotecare legate de ROBOR la 3 luni, au optat pentru o refinanţare sau trecerea la noul indice, care a fost văzut ca o plasă de siguranţă, acesta fiind în urmă cu circa 6 luni faţă de nivelul ROBOR, însă acum începe să se vadă o creştere mai mare la acest indice.

Atunci când şocul creşterii ROBOR era la un nivel înalt, românii au trecut în masă la indicele IRCC, dar mediul financiar susţinea încă de atunci ca nivelul IRCC, va ajunge în cele din urmă nivelul ROBOR, iar piaţa va ajunge în situaţia în care ROBOR va fi mai mic după ce se va stabiliza, în timp ce IRCC va fi la cel mai înalt nivel.

Astfel, la un nivel de 5,71% al IRCC, pentru un credit ipotecar de 200.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, cu o marjă a băncii de 2,5%, rata va ajunge la aproape 1.500 lei, iar asta înseamnă că românii vor plăti în plus aproximativ 300 lei faţă de rata calculată la nivelul de 4,06%, arată datele unei simulări realizate pe platforma Conso.

Citește și Veste teribilă pentru românii cu credite ipotecare cu dobândă IRCC. Ratele cresc cu încă 250-270 de lei din ianuarie