Lovitură grea pentru Vladimir Putin, este cutremur la Moscova. Anunţul pe care nu îl aştepta nimeni

Presa americană a scris că Rusia a cerut Chinei ajutor militar şi economic. beijingul a dezminit categoric informaţia, iar ambasadarul Chinei în Ucraina şi-a oferit sprijinul pentru Kiev.

16 mart. 2022, 10:51
Lovitură grea pentru Vladimir Putin, este cutremur la Moscova. Anunţul pe care nu îl aştepta nimeni

Lovitură grea pentru Vladimir Putin. Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Ucraina, Fan Xiangong,  susține că Beijingul nu va ataca niciodată Ucraina, ci o va sprijini economic și politic.

„China și Ucraina sunt parteneri strategici, anul acesta se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre. China este o țară prietenoasă pentru poporul ucrainean. În calitate de ambasador, pot spune în mod responsabil că China va fi pentru totdeauna o forță bună pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât și politic. Îți vom respecta întotdeauna starea, vom dezvolta relații pe bază de egalitate și beneficii reciproce. Vom respecta calea aleasă de ucraineni, pentru că acesta este dreptul suveran al fiecărei națiuni”, a spus ambasadorul, în timpul unei întâlniri de la Lviv, relatează Ukriform.ua.

Război în Ucraina. Rusia a ocupat cel mai mare spital din Mariupol, lupte grele şi la Herson VIDEO

El a mai spus că ambasada Chinei s-a mutat de la Kiev la Lviv și a rămas să lucreze acolo. „China nu va ataca niciodată Ucraina, noi vom ajuta, în special în direcția economică. Într-un an, țara noastră importă mărfuri din întreaga lume în valoare de peste trei trilioane de dolari. Suntem gata să vă ajutăm să vă dezvoltați. În această situație, pe care o aveți acum, vom acționa responsabil. Am văzut cât de mare este unitatea poporului ucrainean, iar asta înseamnă puterea lui”, a adăugat ambasadorul.

China a trimis deja două loturi de ajutor umanitar poporului ucrainean, iar un al treilea este așteptat mâine. Duminică, Financial Times şi alte instituţii de presă au anunţat că oficialii americani cred că Vladimir Putin a cerut ajutor militar Chinei, precum şi sprijin economic.

Întrebat despre aceste informaţii, purtătorul de cuvânt a spus că „nu a auzit niciodată de asta”.

Oficialii americani au avertizat că China s-ar confrunta cu consecinţe dacă va lua măsuri pentru a ajuta Rusia să evite sancţiunile.  Până acum, China a rămas public neutră în conflict şi nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia.

China „trebuie să se alăture restului lumii şi să condamne cu fermitate invazia brutală a Rusiei în Ucraina”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de EFE.

„Orice fel de sprijin pentru Rusia lui Vladimir Putin, asistenţă militară, orice alt tip de sprijin, va ajuta Rusia să ducă un război brutal împotriva unei naţiuni suverane independente, Ucraina, o va ajuta să continue un război care provoacă moarte, suferinţă şi o cantitate enormă de distrugeri”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă înaintea reuniunii miniştrilor apărării din Alianţă, de miercuri, de la Bruxelles.

China, „ca membră a Consiliului de Securitate al ONU are obligaţia de a sprijini şi apăra dreptul internaţional, iar invazia rusă în Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Mihail Gorbaciov, declaraţia care dă fiori lumii: „Pericolul este imens atât timp cât există arme nucleare”
Astfel, Jens Stoltenberg a cerut Beijingului să condamne „în mod clar” invazia şi să nu sprijine Rusia. „Urmărim îndeaproape orice semn de sprijin din partea Chinei în favoarea Rusiei”, a mai spus el.

China, principalul aliat pe plan internaţional al Moscovei, menţine o poziţie ambiguă încă de la începutul războiului în Ucraina.

Potrivit mass-media occidentale, Rusia s-a adresat Chinei cu o solicitare de a-i furniza echipament militar pentru războiul din Ucraina, precum şi asistenţă economică pentru relaxarea sancţiunilor. China, la rândul său, a dezminţit aceste informaţii.