Lovitură la KIEV: Parlamentul a RESPINS DEMISIA premierului

Parlamentul Ucrainei a respins demisia premierului Arseni Iaţeniuk.

31 iul. 2014, 10:18
Lovitură la KIEV: Parlamentul a RESPINS DEMISIA premierului

Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral), reunită joi în sesiune extraordinară, a respins joi demisia premierului Arseni Iaţeniuk, informează France Presse şi Unian, citate de Agerpres.

Aceasta înseamnă că Executivul a primit votul de încredere şi, prin urmare, îşi reia în mod clar activitatea, care se referă la modul de funcţionare a parametrilor-cheie ai bugetului’, a declarat Serghei Sobolev, liderul facţiunii Batkivşcina, cea mai mare din parlament, din rândurile cărora provine şi actualul premier ucrainean.

Potrivit legislaţiei în vigoare, demisia premierului ar fi antrenat automat demisia cabinetului de miniştri. Guvernul îşi va îndeplini sarcinile până la formarea noului guvern.

Iaţeniuk, un om politic prooccidental care ocupă funcţia de premier de la destituirea şi fuga preşedintelui Viktor Ianukovici la sfârşitul lunii februarie, a ameninţat să-şi părăsească postul la 24 iulie, după dizolvarea coaliţiei guvernamentale în parlament, ceea ce deschide calea alegerilor legislative anticipate, dorite de preşedintele Petro Poroşenko.

Deputaţii respinseseră legi impopulare destinate redresării finanţelor ţării, menţinute pe linia de plutire de o asistenţă internaţională masivă pe fondul unei recesiuni profunde.

Premierul a denunţat atunci o ‘crimă morală şi politică’, afirmând că, în campanie, aleşii nu vor adopta legile de care ‘depinde soarta ţării’. Ulterior, el şi-a temperat criticile şi a acceptat să rămână cu condiţia ca legile bugetare şi fiscale în chestiune să fie votate, ceea ce s-a şi întâmplat joi.

Documentele prevăd în special măsuri de economii bugetare, precum şi o nouă finanţare pentru forţele armate angajate în operaţiunea din Est.

‘Astăzi sunt două noutăţi importante pentru economia mondială. Prima este că Argentina s-a declarat în incapacitate de plată, a doua că Ucraina nu este în default şi nu va fi niciodată’, a declarat Iaţeniuk.

Preşedintele Petro Poroşenko, care a declarat că doreşte menţinerea sa în funcţia de premier, a confirmat joi în faţa deputaţilor că alegerile anticipate sunt ‘deja o realitate’ şi a cerut guvernului şi parlamentului să manifeste responsabilitate.