Lovitură majoră pentru Europa la începutul iernii. Ce se întâmplă cu preţul gazelor. Mulţi locuitori riscă să îngheţe de frig în case

Un val de aer polar a pătruns în Europa. Temperaturi au scăzut semnificativ în prima zi de iarnă calendaristică. Frigul de afară face ca cererea de gaze să crească pe tot continentul, iar acesta va fi primul test pentru Europa după ce a renunţat la gazul rusesc în contextul invaziei Rusie în Ucraina.

01 dec. 2022, 14:51
Lovitură majoră pentru Europa la începutul iernii. Ce se întâmplă cu preţul gazelor. Mulţi locuitori riscă să îngheţe de frig în case

Mulţi europeni riscă să îngheţe de frig în case la iarnă. Preţurile de referinţă al gazelor naturale în Europa au crescut puternic joi dimineaţa, în condiţiile în care un val de temperaturi scăzute a pătruns pe continent. Analiştii se aşteaptă ca scăderea temperaturilor să ducă la creşterea cererii de gaze. Acest lucru va demonstra cât de pregătită este Europa pentru iarnă în contextul livrărilor reduse de gaze ruseşti, potrivit Bloomberg.

 

Preţul gazelor a explodat în Europa la început de iarnă calendaristică

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile la gaze au crescut joi chiar şi cu 13%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni. În jurul orei 10.05 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 6,8%, până la 156,38 euro pentru un Megawatt-oră, scrie Agerpres.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO de Crăciun. Ninge de Sărbători, un ciclon polar aduce zăpadă în România. Temperaturile resimţite scad la MINUS 20-30 de grade Celsius

Prognozele meteo pe termen lung realizate de firmele de specialitate Maxar Technologies LLC şi Marex arată că temperaturile în Europa vor scădea semnificativ în luna decembrie, după o lună noiembrie cu temperaturi peste medie.

O iarnă geroasă ar lăsa continentul mai expus la noi probleme de aprovizionare, după ce pe parcursul iernii Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conducte. Gazele lichefiate au ajutat la acoperirea golului lăsat de diminuarea livrărilor Rusiei şi de asemenea au permis umplerea depozitelor însă acum livrările de gaze lichefiate încep să se reducă.

Cererea de gaze pentru producţia de electricitate ar putea să fie stimulată şi de faptul că prognozele meteo arată spre un potenţial moderat spre redus de producţie de energie eoliană în Marea Britanie, Europa continentală şi ţările nordice, pe parcursul următoarelor două săptămâni.

Liderii europeni i-au îndemnat pe consumatori să facă consumul pentru a putea depăşi iarna. În plus, continentul încearcă să îşi extindă rapid infrastructura pentru a putea primi mai multe gaze lichefiate, iar Germania ar urma să inaugureze primul său terminal de import încă de luna aceasta.

Însă dacă un val de frig va lovi şi Asia, cererea în regiune ar putea exploda, la fel ca şi concurenţa pentru gazele lichefiate transportate prin intermediul navelor, ceea ce ar putea majora şi mai mult preţurile.

Citeşte şi: Cum să-ţi pregătești casa pentru iarnă pentru a face economie la curent şi gaze

Şi în România, mulţi locuitori vor sta în frig pentru a face economie la gaze. Deşi autorităţile au anunţat că stocurile de gaze sunt aproape de nivel maxim, preţurile mari i-au speriat pe români. Mulţi nu-şi vor putea permite să achite facturile şi vor sta în frig.