Lovitură pentru 8 milioane de români. Câţi bani le ia statul din cont din ianuarie 2024

Pensiile private ar putea fi impozitate dublu de anul viitor, atrag atenția administratorii acestor fonduri, numite Pilon II și Pilon III.
Filip Stan
28 nov. 2023, 15:35
Lovitură pentru 8 milioane de români. Câţi bani le ia statul din cont din ianuarie 2024
Marcel Boloș aruncă bomba despre încercarea de naționalizare a banilor românilor din Pilonul II de pensii!

Pensii dublu impozitate! Care sunt românii care ar putea lua mai puțini bani de anul viitor.  „E vorba despre plățile făcute din Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ, care riscă să fie tratate începând de la 1 ianuarie în același fel ca sume necontributive cu cotele de impozit progresiv aplicat începând cu 1 ianuarie pensiilor de serviciu. Astfel, în loc de cota de 10% aplicabilă în prezent, există riscul să se rețină cote de 15% sau 20%, evident mult mai mari decât ar fi corect”, spune Mihai Bobocea, APAPR.

Pensiile și alocațiile ar putea întârzia în preajma sărbătorilor. Milioane de oameni afectați
Asta ar însemna impozitarea progresivă a câștigurile adunate de un contributor la Pilon II și III, adică banii strânși în plus față de cei virați efectiv. Aceste câștiguri sunt făcute de pe urma investițiilor realizate de administratorii de fonduri în titluri de stat, acțiuni și obligațiuni.

Secretar de stat în Ministerul Muncii: Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu transmite, luni seară, clarificări despre Pilonul II de pensii, după ce preşedintele USR, Cătălin Drulă, a vprbit despre ”atacul” PSD_PNL asupra acestor pensii.

”Unii supăraţi că am îndeplinit şi jaloanele de ei scrise în PNRR, legate de pensii, dar şi de aşa fel încât pensiile (inclusiv cele mai mici) să crească, lansează acum fumigene către pensiile din Pilonul II. Dragilor, Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii, ele nefiind pensii de serviciu, adică nefiind speciale, aşa cum le zic unii, ci pensii pe bază de contributivitate”, a transmis, luni seară, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Citește și Adio, bani degeaba de la stat! Ajutorul social și alocaţia pentru suținerea familiei se taie din 1 ianuarie. CONDIŢII noi pentru a primi venitul minim de incluziune

Clarificările vin după ce liderul USR, Cătălin Drulă, a cerut coaliţiei PNL-PSD să înceteze atacurile la Pilonului II de Pensii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR, solicitarea liderului formaţiunii a fost formulată în contextul în care o nouă modificare la Codul Fiscal va duce la o impozitare de până la 20% a pensiilor private, deşi până acum aceste pensii erau impozitate cu 10%.

”Noul lor plan: tratează pensiile private la fel ca pensiile speciale. Dacă până acum pensiile private erau impozitate cu 10%, acum, printr-o simplă modificare la Codul Fiscal, am putea avea o impozitare de până la 20%. Este vorba despre un haos legislativ, o ambiguitate în Codul Fiscal – mai precis, Legea 282/2023 – care pune în aceeaşi oală munca noastră cu privilegiile nesustenabile ale unora. Este inacceptabil să spui că pensiile din Pilonul II, bazate pe contributivitate, sunt acelaşi lucru cu pensiile speciale”, afirmă Cătălin Drulă.

Sunt schimbări importante pentru şapte milioane de români care au cotizat la pilonul II de pensii. 

De la 1 ianuarie 2024, statul dă mai mult cu 8 lei pentru pensiile din pilonul II, adică va creşte contribuţia de la 3,37% la 4,75%.  Dar pe de altă parte, statul vrea să taie comisioanele percepute de administratorii de pensii private pentru banii viraţi de stat.

Tot de la 1 ianuarie, o lege adoptată de Parlament spune că statul nu va mai impozita banii depuşi de români la pilonul II, ci doar câștigul. Asta ar aduce în buzunarul pensionarilor la pilonul 2, care au avut un salariul de minim 3000 de lei, în perioada de activitate peste 4000 de lei.

Pierderea pentru stat este considerabilă. Avem şi un exemplu. Dacă un român are salariul minim de 3.300 de lei, în prezent va încasa lunar 29 de lei în plus la pilonul II.

De la 1 ianuarie 2024, suma creşte la 36 de lei. Problema impozitării pensiilor private ar putea să fie tranșată înainte de finalul acestui an, administratorii fondurilor de pensii cerând modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal.

 

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!