Lovitură pentru Carles Puigdemont: Curtea Constituţională a Spaniei ANULEAZĂ INDEPENDENŢA Cataloniei

Curtea Constituţională a Spaniei a anulat, miercuri, declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei adoptată în data de 27 octombrie 2017, de către parlamentul regional, a anunţat, miercuri, un purtător de cuvânt.

08 nov. 2017, 15:11

„Declaraţia de Independenţă din 27 octombrie a fost declarată ca fiind neconstituţională”, a informat un purtător de cuvânt la sfârşitul unei şedinţe la care au participat magistraţii Curţii” Constituţuionale.

Curtea Constituţională a Spaniei a anulat în mod sistematic rezoluţiile şi voturile parlamentului catalan care a cerut organizat referendumul pentru autodetermoinarea regiunii Cataloniei, unde trăiesc 16% dintre cetăţenii spanioli, considerând că un asemenea demers aduce prejudicii suveranităţii naţionale.

Cu toate acestea, separatiştii catalani au ignorat legea şi au organizat, în data de 27 octombrie 2017, un referendum pentru independenţa faţă de Spania, acest demers fiind fără precedent în Spania, scrie presa franceză.

Ulterior, Guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy a activat Articolul 155 din Constituţia Spaniei – care nu fusese aplicat niciodată – care i-a permis să suspende de facto autonomia regiunii. De asemenea, a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri regionale ce vor avea loc în data de 21 decembrie 2017.