Lovitură pentru cei care locuiesc la bloc. Riscă amenzi mari de anul viitor dacă nu pun contoare la încălzire

Schimbări importante pentru proprietarii de apartamente. Până în decembrie vor trebuie să-şi monteze repartitoare, altfel riscă amenzi usturătoare.

13 iul. 2021, 16:57
Lovitură pentru cei care locuiesc la bloc. Riscă amenzi mari de anul viitor dacă nu pun contoare la încălzire

Toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni proiectul de legea care instituie această obligaţie pentru proprietarii de apartamente.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă (…) tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în textul legii.

Practic, vizate sunt doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament.

Citeşte şi: Schimbare obligatorie pentru locuitorii de la bloc. Cresc costurile semnificativ

 

Lovitură pentru cei care locuiesc la bloc. Riscă amenzi mari de anul viitor dacă nu pun contoare la încălzire

Proiect de lege prevede că se va introduce și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul-limită, potrivit avocatnet.ro.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, după cum scrie în document, însă această prevedere va figura nu în Legea nr. 121/2014, ci în Legea nr. 325/2006.

Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin).

Citeşte şi: Taxă pentru centralele de apartament. Veşti proaste pentru românii care stau la bloc


loading...