Lovitură pentru clienţii băncilor. Posibilitatea denunţării clauzelor abuzive a fost amânată

Articolul din Codul de procedură civilă care oferea posibilitatea ANPC sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie, afirmă surse oficiale, citate de agenţia Mediafax.

30 ian. 2013, 20:53
Lovitură pentru clienţii băncilor. Posibilitatea denunţării clauzelor abuzive a fost amânată

Amânarea este prevăzută în ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern pentru modificarea Codului de procedură civilă (CPC) şi reprezintă un angajament asumat de Executiv în ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Băncile au insistat în repetate rânduri pentru eliminarea acestei prevederi din Cod, deşi reglementarea face parte dintr-o Directivă europeană care trebuia aplicată de România încă de la momentul integrării europene, din 2007.

În scrisoarea de intenţie, Guvernul se angajează să nu adopte niciun fel de măsură care să „afecteze disciplina debitorilor”, precum iniţiativele legislative privind legea insolvenţei personale sau să amendeze OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

„În acest sens, vom iniţia un studiu de impact şi consultare publică cu toţi jucătorii relevanţi privind aplicarea Codului de procedură civilă, în special în ceea ce priveşte provizioanele pentru clauze abuzile din contracte de credit, înainte de promulgare”, este promsiiunea Guvernului către FMI.

Guvernul a anunţat iniţial că termenul de intrare în vigoare a Codului de procedură civilă a fost amânat până la 1 iulie, pentru ca ulterior să revină şi să precizeze că amânarea a fost decisă doar până la 15 februarie.