Lovitură pentru fotbalul românesc: Petrolul, exclusă de UEFA din cupele europene

UEFA a anunţat, vineri, pe site-ul oficial, că grupările Pandurii Târgu Jiu şi Petrolul Ploieşti au fost amendate cu 40.000 de euro, respectiv 50.000 de euro, iar prahovenii riscă excluderea pentru un sezon din cupele europene, dacă nu dovedesc până la 31 ianuarie că şi-au plătit datoriile.

20 dec. 2013, 21:32
Lovitură pentru fotbalul românesc: Petrolul, exclusă de UEFA din cupele europene

Deciziile au fost luate de Camera de investigaţii a Corpului de Control Financiar al Cluburilor (CFCB) din cadrul UEFA. Aceasta a sancţionat şase cluburi pentru datoriile avute: Pandurii Târgu Jiu, Petrolul Ploieşti, Skonto FC (Letonia), WKS Slask Wrocław (Polonia), Vitoria SC (Portugalia) şi Metalurg Doneţk (Ucraina).

„Gruparea Pandurii a fost amendată cu 40.000 de euro. Clubul Petrolul este exclus din următoarea ediţie a cupelor europene pentru care se va califica în baza rezultatelor sau clasării în următoarele trei sezoane (2014/2015, 2015/2016, 2016/2017) dacă nu va dovedi până la 31 ianuarie 2014 că sumele identificate ca fiind restante în data de 30 septembrie 2013 au fost plătite. În plus, clubul Petrolul a fost amendat cu 50.000 de euro”, se arată pe site-ul UEFA.

Gruparea Skonto riscă de asemenea să fie exclusă un sezon din cupele europene dacă nu dovedeşte, până la 31 ianuarie, că şi-a plătit datoriile. În plus, clubul leton a fost amendat cu 40.000 de euro.

Clubui Vitoria SC a primit un avertisment, gruparea Slask Wroclaw a fost amendată cu 20.000 de euro, iar Metalurg Doneţk a primit o amendă de 80.000 de euro şi riscă excluderea din cupele europene pentru un sezon.

UEFA anunţase, la 21 noiembrie, că şase grupări, între care şi Pandurii Târgu Jiu şi Petrolul Ploieşti, sunt anchetate de Camera de investigaţii a Corpului de Control Financiar al Cluburilor (CFCB) din cadrul UEFA.

Camera de investigaţii a CFCB a solicitat iniţial ca 31 de cluburi participante în acest sezon al cupelor europene să ofere informaţii suplimentare privind situaţia restanţelor faţă de grupări, angajaţi şi/sau autorităţi, până la 30 septembrie. În cazul grupărilor FC Astra Ploieşti, FC Metalug Doneţk, HNK Hajduk Split (Croaţia), HSK Zrinjski (Bosnia-Herţegovina), Skonto FC (Letonia) şi Trabzonspor AŞ (Turcia), primele erau suspendate temporar din considerente legate de fair-play-ul financiar, din data de 20 septembrie, însă la 21 noiembrie sumele au fost deblocate.