Lovitură pentru Guvern chiar înaintea distribuirii pensiilor şi voucherelor. Poştaşii fac protest în Piaţa Victoriei

Postaşii au ieşit în stradă să îsi strige nemultumirile. Sindicatul Lucrătorilor Postali din România pichetează sediul Guvernului pentru cinci zile la rând, începând de luni. Angajaţii Poştei Române acuză venituri la limita supraviețuirii şi condiţiile insalubre în care lucrează.

23 mai 2022, 10:32
Lovitură pentru Guvern chiar înaintea distribuirii pensiilor şi voucherelor. Poştaşii fac protest în Piaţa Victoriei

Milioane de români ar putea primi cu întârziere pensiile şi voucherele cu ajutoarele sociale pentru persoanele defavorizate promise de Guvern. Executivul a semnat contracte pentru emiterea cardurilor şi pentru livrarea acestora de către Poşta Română. Doar că poştaşii nemulţumiţi de salariile foarte mici şi condiţiile insalubre în care lucrează au ieşit în stradă şi anunţă că vor protestat timp de cinci zile în Piaţa Victoriei.

Citeşte şi: Vouchere de 250 de lei. Cine sunt românii tăiaţi de pe listă de la 1 iunie 2022

Angajaţi ai Poştei România au protestat şi în data de 14 mai în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi că salariul net lunar este sub 1.700 de lei pentru aproape 80% din întreg personalul, adică peste 17.000 de angajaţi. Protestul a fost organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) cu sprijinul Blocului Naţional Sindical (BNS).

De asemenea, protestatarii erau nemulţumiţi de refuzul directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi.

Citeşte şi: Pensii 2022, anunţ important pentru milioane de români. Se aplică de la 1 iunie 2022

Totodată, poştaşii mai acuză iminenţa pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business

Citeşte şi: Cine sunt românii care vor primi bani mai mulţi la salariu de la 1 iunie. În ce condiţii pot primi 200 lei în plus

Lucrătorii poştali mai acuză şi iniţiativele conducerii de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor, dar şi încercarea directorului general de a induce în eroare salariaţii şi de a evita mijloacele de dialog social prevăzute de lege.

Lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă şi protecţie, precum şi condiţiile improprii de muncă în spaţiile în care muncesc cea mai mare parte a angajaţilor şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române, foarte multe unităţi fiind cu igrasie, fără căldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără toalete, fără minimă preocupare pentru asigurarea curăţeniei, reprezintă alte nemulţumiri ale lucrătorilor poştali.