Lovitură pentru lumea ştiinţei: În trecut ar fi existat o singură specie de oameni

Publicat: Joi, 17 Octombrie 2013 22:32 // Actualizat: Vineri, 18 Octombrie 2013 10:50 // Sursa: romaniatv.net

Ideea potrivit căreia au existat mai multe specii de oameni pe Pământ în urmă cu două milioane de ani este greşită. O echipă de cercetători susţine că fosilele umane descoperite în Africa şi Eurasia aparţin aceleaşi specii, potrivit BBC News.

Foto: Muzeul Naţional Georgian

O echipă de cercetători a scris în revista Science că Homo habilis, Homo rudolfensis şi Homo erectus sunt, de fapt, aceeaşi specie. Alţi experţi nu sunt, însă, de acord cu teoria lor.

Echipa a studiat cel mai complet craniu de hominid descoperit vreodată, găsit în Dmanisi, Georgia. Are o cutie craniană mică, dinţi mari şi o faţă lungă, caracteristici împărţite cu Homo habilis. Dar multe alte trăsături sunt comune cu Homo erectus.

Craniul de 1,8 milioane de ani provine dintr-un sit paleontogic care găzduieşte cele mai mari colecţii de rămăşiţe umane preistorice din întreaga lume. Acestea sunt şi cele mai vechi dovezi ale oamenilor primitivi din afara Africii, un grup care a apărut imediat după ce Homo a evoluat din Australopithecus."Avem cele mai bune dovezi care arată ce era Homo într-adevăr", a declarat autorul studiului David Lordkipanidze de la Muzeul Naţional Georgian din Tbilisi.

Craniul a fost descoperit în urmă cu opt ani şi de atunci a fost comparat cu alte fosile de oameni găsite în Africa, de acum 2,4 milioane de ani. Analizele lor comparative arată că sunt suficiente asemănări pentru a considera cele mai timpurii fosile ale lui Homo aceleaşi cu cele ale hominizilor Dmanisi.

"Întrucât sunt atât de asemănătoare, credem că aparţin aceleaşi specii", a spus prof. Christoph Zollikofer de la Anthropological Institute and Museum din Zurich, Elveţia.

Alţi paleontologi cred, însă, că au existat cel puţin trei specii distincte de oameni în Africa preistorică.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 oct 11:14
Votează email 0 email
...după plecarea din Africa. Potrivit teoriei ‘în afara Africii’ (out-of-Africa), umanitatea a apărut în Africa, în urmă cu circa 150.000-200.000 de ani, după care s-a răspândit spre estul Asiei şi spre vestul Europei....
18 oct 06:18
...care arata ce era Homo într-adevar”, a declarat autorul studiului David Lordkipanidze de la Muzeul National Georgian din Tbilisi. rtv google_ad_client = "pub-3163364706556222"; google_ad_width = 336; google_ad_height =...
17 oct 22:42
...că fosilele umane descoperite în Africa şi Eurasia aparţin aceleaşi specii, potrivit BBC News. Citește mai departe… Powered by WPeMatico...
1
EUR
4.7305
RON
21 Aug
noapte 18 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H