Lovitură pentru românii care lucrează în străinătate. Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac asta

Potrivit unei hotărâri de Guvern ce a fost deja publicată în Monitorul Oficial, persoanele care vor avea asupra lor, la punctele de frontieră ale României, mai mult de 10.000 de euro riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

23 nov. 2021, 08:53
Lovitură pentru românii care lucrează în străinătate. Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac asta

Lovitură pentru românii care lucrează în străinătate. Aceştia vor fi amendaţi cu până la 50.000 de lei, dacă nu vor declara sumele egale sau mai mari de 10.000 de euro pe care le au asupra lor la intrarea sau ieşirea din ţară.

Lovitură pentru românii carre lucrează în străinătate

Hotărârea de guvern pune în acord legislaţia autohtonă cu un act normativ privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniunea Europeană, respectiv Regulamentul european 1.672/2018.  Aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare din 20 noiembrie 2021.

Citeşte şi Ce salariu are un angajat de la McDonald’s. Munceşte pe brânci pentru aceşti bani

HG 1.184/2021 armonizează cadrul legislativ şi cu decizia dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la începutul anului trecut, prin care s-a stabilit că persoanelor care intră sau ies din România şi nu declară sumele ce depăşesc 10.000 de euro nu le pot fi confiscaţi aceşti bani.

Potrivit prevederilor actului normativ, persoanele care nu declară sumele de cel puțin 10.000 de euro la trecerea printr-un punct vamal vor  primi amenzi cuprinse între 3.000 şi 50.000 lei (adică aproximativ maximum 10.000 euro). Trebuie să ştiţi că valoarea amenzii nu va putea depăși 60% din valoarea numerarului nedeclarat.

Deoarece actul normativ prevede o diferenţă importantă între minimul şi maximul amenzii contravenţionale, autoritatea vamală va avea posibilitatea de a individualiza sancţiunea aplicată, putând da o amendă spre valoarea minimă sau cea maximă, în funcţie de pericolul social al faptei.

Formularele pentru declararea la frontieră a sumelor în numerar de minimum 10.000 euro au fost modificate de Agenția Națională de Administrație Fiscală încă din vara acestui an, informează avocatnet.ro

Citeşte şi Eurostat: România are cea mai mare creştere economică din UE, comparativ cu trimestrul anterior