Lovitură pentru Ucraina. Regiunea Herson, controlată de ruşi, exportă cereale

Ucraina a acuzat anterior Rusia că a furat cerealele din teritoriile pe care Moscova le controlează de la începutul războiul pe 24 februarie.

30 mai 2022, 17:42
Lovitură pentru Ucraina. Regiunea Herson, controlată de ruşi, exportă cereale

Regiunea ucraineană Herson, controlată de ruşi, a început să exporte cerealele care au fost recoltate anul trecut către Rusia, a declarat un oficial local pentru agenţia de presă rusă TASS, relatează Reuters.

”Avem spaţiu să depozităm (n.r. noua recoltă) deşi avem multe cereale aici”, a declarat Kirill Stremousov, şeful adjunct al administraţiei militare regionale.

De asemenea, el a precizat că ucrainenii exportă cerealele, după cum au convenit cu partea rusă. Stremousov a mai spus că administraţia caută soluţii cu privire la aprovizionarea cu seminţe de floarea-soarelui a fabricilor de procesare locale şi ruseşti.

Ucraina a acuzat anterior Rusia că a furat cerealele din teritoriile pe care Moscova le controlează de la începutul războiul pe 24 februarie.

”Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opţiuni în vederea unui export fără oprelişti de cereale, inclusiv a unor cereale ucrainene provenind din porturi situate la Marea Neagră”, a dat asigurări în această convorbire Vladimir Putin, anunţă într-un comunicat Kremlinul.

Vladimir Putin consideră că dficultăţile în livrările alimentare au fost provocate de ”o politică economică şi financiară greşită a unor ţări occidentale şi de sancţiuni antiruse” impuse de către aceste ţări, potrivit acestui comunicat.

Refugiaţii din Ucraina, interdicţie de a intra în magazine. Unde a fost luată măsura controversată
O creştere a livrărilor de îngrăşăminte şi produse agricole ruseşti va conduce la o scădere a tensiunilor pe piaţa agricolă internaţională, ”ceea ce va necesita, evident, ridicarea unor sancţiuni adecvate” impuse Moscovei, a subliniat el.

Producţia Ucrainei, un mare exportator de cereale, mai ales de porumb şi grâu, este blocată din cauza confruntărilor armate.

Rusia, alt mare exportator de cereale, nu-şi poate vinde producţia şi îngrăşămintele, la rândul său, din cauza sancţiunilor occidentale impuse sectoarelor financiar şi logistic.

Război în Ucraina: Orașul Krivoi Rog, al doilea ca întindere, este lovit de rachete ruseşti
Cele două ţări produc un sfert din grâu la nivel mondial. Liderul de la Kremlin s-a ”angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate cu scopul de a proteja porturile ucrainene în vederea permiterii exportului de cereale cu vaporul, pentru a efectua acţiuni ofensive”, dă asigurări Cancelaria germană, precizând că cei trei lideri s-au pus de acord asupra ”rolului central” pe care urmează să-l joace ONU în garantarea exporturilor.

RETRAGEREA TRUPELOR RUSE ŞI NEGOCIERI

Cei doi lideri occidentali ”au insistat asupra unui armistiţiu imediat şi unei retrageri a trupelor ruse”.

Ei l-au ”îndemnat pe preşedintele rus la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski şi la o soluţionare diplomatică a conflictului”, potrivit Cancelariei.

Vladimir Putin a confirmat că Rusia rămâne ”deschisă unei reluări a dialogului” cu Kievul în vederea unei soluţionări a conflictului armat, în pofida faptului că negocieri ruso-ucrainene se află într-un punct mort din martie, în urma descoperirii masacrului unor civili la Bucea, la nord de Kiev.