Lovitură pentru Zelenski. Casa Albă aproape a rămas fără bani şi ar putea sista ajutorul militar către Ucraina

Rusia a lansat 23 de drone şi o rachetă de croazieră în cursul nopţii asupra Ucrainei, au anunţat, luni, Forţele Aeriene Ucrainene.

04 dec. 2023, 15:02
Lovitură pentru Zelenski. Casa Albă aproape a rămas fără bani şi ar putea sista ajutorul militar către Ucraina

Război în Ucraina. Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp şi de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Shalanda Young a declarat într-o scrisoare publicată de Casa Albă că întreruperea finanţării şi a fluxului de arme către Ucraina ar creşte probabilitatea unor victorii ruseşti. „Vreau să fiu clară: fără o acţiune a Congresului, până la sfârşitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziţiona mai multe arme şi echipamente pentru Ucraina şi pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris ea.

Serghei Lavrov spune că Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Federaţiei Ruse”. Reacţia Chişinăului
„Nu există o baghetă magică pentru fonduri disponibile, ca să facem faţă acestui moment. Am rămas fără bani – şi aproape fără timp”, avertizează ea.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut în octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanţa planuri ambiţioase pentru Ucraina, Israel şi securitatea frontierelor americane.

Republicanii controlează Camera Reprezentanţilor cu o majoritate redusă, iar finanţarea pentru Ucraina a devenit controversată din punct de vedere politic în cazul unor aleşi de dreapta.

Rusia a lansat 23 de drone şi o rachetă de croazieră în cursul nopţii asupra Ucrainei

Generalul maior Vladimir Zavadski, comandantul adjunct al Corpului 14 al armatei ruse, a fost ucis în Ucraina, a declarat luni un oficial regional rus de rang înalt, relatează Reuters.

Rusia a lansat 23 de drone şi o rachetă de croazieră în cursul nopţii asupra Ucrainei, au anunţat, luni, Forţele Aeriene Ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus racheta şi 18 dintre drone înainte ca acestea să ajungă la ţinte, relatează Reuters.

Ministerul Apărării din Ucraina anunţă că 40.000 de femei sunt înrolate în armată, din care 5.000 sunt implicate direct în luptă

Apărarea antiaeriană este desfăşurată în cel puţin nouă regiuni din Ucraina, au precizat forţele aeriene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Forţele Aeriene Ucrainene nu au oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost distruse sau dacă au existat pagube în urma atacului.