Lovitură pentru Zelenski, Gazprom finanţează războiul din Ucraina cu aproape 10 miliarde de euro

Gazprom a anunţat la începutul lunii august că va întrerupe fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1 până sâmbătă, o pauză de trei zile pentru mentenanţa de rutină a unei staţii de compresoare. Gigantul rus îşi permite să şicaneze Europa, are profituri imense.

01 sept. 2022, 23:36
Lovitură pentru Zelenski, Gazprom finanţează războiul din Ucraina cu aproape 10 miliarde de euro

Gigantul energetic rus Gazprom a oprit miercuri dimineaţa fluxul de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa, o acţiune temporară anunţată în avans, relatează The Associated Press.  Imediat, preţurile au sărit în aer, iar Gazprom a făcut anunţul

Gazprom va plăti Rusiei 8,6 miliarde de lire sterline (9,95 miliarde de euro), după ce a înregistrat profituri record, relatează The Guardian.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut după ce Gazprom a oprit livrările de gaze prin Nord Stream 1.

Producătorul rus de gaze Gazprom a înregistrat în primul semestru al anului în curs rezultate foarte bune, iar veniturile din 2022 le vor depăşi pe cele din 2021, a anunţat directorul general Alexey Miller, în condiţiile în care creşterea preţului gazelor compensează scăderea producţiei şi a exporturilor, transmite Reuters.

Compania a raportat un profit net de 2,5 miliarde de ruble (41,4 miliarde de euro) în primele șase luni ale acestui an. Prețurile petrolului și gazelor au crescut în această perioadă, alimentate de îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie după invazia Rusiei în Ucraina.

Producţia Gazprom de gaze naturale s-a situat la 288,1 miliarde metri cubi (bcm) în primele opt luni din 2022, în timp ce exporturile Gazprom în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au reprezentat 82,2 bcm, a declarat Miller, fără a furniza comparaţii. Exporturile în China au urcat în ritm anual cu 60%.

Kremlinul deține 49,3% din Gazprom și va fi beneficiar în cadrul unei plăți de 1,21 de trilioane de ruble, după ce consiliul de administrație al companiei a propus investitorilor dividende de 51,03 ruble per acțiune. Decizia va fi transmisă acționarilor în cadrul unei adunări generale extraordinare, în 30 septembrie.

Dividendele reprezintă o lovitură pentru eforturile Occidentului de a sufoca economia Rusiei prin sancțiuni. Marea Britanie și Europa au luat măsuri pentru a elimina treptat importurile de petrol și gaze rusești, astfel încât să nu mai finanțeze regimul lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, Rusia a intensificat exporturile de petrol către Asia, iar prețurile gazelor au crescut ca răspuns la reducerea livrărilor de către Gazprom în Europa.

„În ciuda presiunii sancțiunilor și a unui mediu extern nefavorabil, grupul Gazprom a raportat venituri și profit net record în prima jumătate a anului 2022, reducând în același timp datoria netă la minimum”, a spus directorul executiv adjunct al Gazprom, Famil Sadîgov. Decizia privind dividendele vine în timp ce companiile energetice și politicienii se confruntă cu o așteptare nervoasă pentru a vedea dacă Rusia reia aprovizionarea cu gaz prin conducta Nord Stream 1 în Europa.

Zelenski: Rusia vrea ca lumea să facă trei greşeli – să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război

Rusia a declarat că a oprit fluxul conductei de la Marea Baltică timp de trei zile, pentru a efectua reparații. Șeful gigantului energetic rus a mai spus că mentenanța echipamentelor Nord Stream 1 nu este posibilă din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit agenției de presă Interfax. Gazprom a anunțat, pe de altă parte, că va sista livrările de gaze pentru Franța începând de astăzi, pe motiv că Parisul nu a plătit integral livrările de luna trecută.