Lovitură teribilă pentru Putin din Germania. Anunţul făcut de Zelenski

Germania este "deschisă” ideii confiscării capitalurilor Băncii centrale a Rusiei în vederea reconstrucţiei Ucrainei.

11 mai 2022, 23:55
Lovitură teribilă pentru Putin din Germania. Anunţul făcut de Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, miercuri seară, că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre asistenţa în domeniul apărării, cooperarea în domeniul energiei şi „creşterea presiunii sancţiunilor” asupra Rusiei, transmite BBC.

„Apreciez nivelul de dialog cu Germania şi sprijinul acesteia pentru lupta noastră”, a scris, miercuri, Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe Twitter.   Preşedintele ucrainean a criticat anterior dependenţa Germaniei de energia rusă.

Ministrul german de finanţe a declarat că ţara sa se mişcă „cât mai repede posibil” pentru a se debarasa de energia rusească, dar „trebuie să avem răbdare”.
Germania, ”deschisă” ideii confiscării capitalurilor Băncii centrale a Rusiei în vederea reconstrucţiei Ucrainei

Ministrul german al Finanţelor Christian Lindner se declară ”deschis” ideei folosirii capitalurilor Băncii centrale a Rusiei blocate în cadrul sancţiunilor impuse de Occident Moscovei, în vederea reconstrucţiei Ucrainei, relatează AFP.

”Sunt deschis unei discuţii la nivel internaţional privind confiscarea capitalurilor Băncii centrale ruse”, a anunţat într-o conferinţă de presă Christian Lindner.

El răspundea astfel unei întrebări despre oportunitatea folosirii activelor vizate în sancţiunile impuse Rusiei în reconstrucţia Ucrainei.

Zelenski se plânge de UE: „E ca şi cum ne-ar fi invitat la o cină în familie, dar nu ni s-a oferit un scaun”

”Îmi pot imagina acest lucru din punct de vedere politic, în cazul în care acest lucru este dorit”, a precizat el.

În ceea ce priveşte bunurle blocate ale persoanelor private şi întreprinderilor, situaţia este mai complicată, deoarece exproprierile sunt supuse unor ”norme de drept de care nu putem ţine cont la nivel politic”, a subliniat el.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel s-a pronunţat săptămâna trecută în favoarea unei confiscări a activelor ruseşti blocate în UE cu scopul de a fi făcute ”disponibile” în vederea reconstrucţiei Ucrainei.

”Personal, eu sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm averile, ci să facem posibilă confiscarea acestora, cu scopul de a le face disponibile ţării care se reconstruieşte”, a declarat Charles Michel agenţiei ucrainene de presă Interfax.

Zelenski, mesaj pentru Putin de Ziua Victoriei: „Nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru”
Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului, la sfârşitul lui aprilie, să-i dea posibilitatea să confişte averile oligarhilor ruşi blocate în Europa, cu scopul de a le folosi în benefciul Ucrainei.

Canada se află pe aceeaşi linie. Un aviz a fost solicitat Serviciului Juridic al Consiliului European cu privire la fezabilitatea unei asemenea măsuri, pentru că ”există 27 de sisteme juridice în UE, iar în numeroase state membre UE este necesară hotărârea unui tribunal”, anunţa Charles Michel.

”Acesta este un proces dificil şi îndelungat”, a recunoscut preşedintele Consiliului Europan.


loading...