Lovitură teribilă pentru Zelenski. Rusia a făcut anunţul care loveşte greu Ucraina

Portul maritim comercial Mariupol a fost ”eliberat complet de militanţii nazişti ai Regimentului Azov”, susţine un oficial rus.

14 apr. 2022, 06:19

Război în Ucraina. Portul maritim comercial Mariupol a fost complet eliberat de luptătorii Regimentului Azov, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov, conform agenţiei de presă ruse, TASS.

SUA trimite în premieră armele grele în Ucraina. Biden i-a promis lui Zelenski blindate, elicoptere şi echipamente de artilerie în valoare de 800 milioane euro
„Portul maritim comercial din oraşul Mariupol a fost complet eliberat de militanţii nazişti ai Regimentului Azov. Toţi cei care erau ţinuţi ostatici de nazişti la bordul navelor, inclusiv străine, au fost eliberaţi”,susţine oficialul rus.

Potrivit lui Konaşenkov, trupele ucrainene rămase, inclusiv Regimentul Azov, sunt complet încercuite şi nu au posibilitatea de a scăpa.
Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că forţele Rusiei au deschis focul asupra unei nave ucrainene cu care se încerca evacuarea comandanţilor batalionului Azov din oraşul Mariupol.

Membrii batalionului Azov s-au luptat cu armata rusă în Mariupol, oraş situat în sud-estul Ucrainei, între Crimeea anexată de Rusia şi regiunile separatiste din estul ţării.

Război în Ucraina. Comandanţii ucraineni care apără Mariupol afirmă că unităţile lor au reuşit să se conecteze, în ciuda atacurilor neîncetate

Comandanţii a două unităţi ucrainene care apără oraşul-port Mariupol, asediat, au emis o declaraţie video în care afirmă că au reuşit să îşi unească forţele, în timp ce Rusia susţinea că a înregistrat progrese în oraş, transmite CNN.

Dîncu îi dă replica lui Zelenski după a spus că Rusia ar putea ataca România. „Nici nu luăm în calcul chiar acest scenariu”

Declaraţia lor vine în timp ce forţele ucrainene rămân blocate în interiorul oraşului Mariupol, care a fost supus săptămâni întregi unui bombardament neîncetat. Armata rusă a afirmat în repetate rânduri că a ocupat poziţii strategice în oraş, dar s-a confruntat, de asemenea, cu o rezistenţă dură din partea forţelor ucrainene.

Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, a declarat că unitatea sa s-a unit cu trupele Brigăzii 36 de puşcaşi marini, dar a recunoscut că unii apărători ucraineni s-au predat.

„Aceştia sunt oameni adevăraţi [din Brigada 36] care au ales calea războiului”, a spus el.  „Nu faceţi eroi din dezertorii şi luptătorii care s-au predat de bunăvoie. Ei au ales calea ruşinii şi nu ar trebui să fie eroizaţi în niciun caz”, a mai afirmat acesta.
„Ştim ce facem, de ce ne aflăm aici. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne îndeplini cu succes misiunea de luptă”, a declarat Serhii Volyna, comandantul Brigăzii de Infanterie Marină.
Între timp, într-o declaraţie de miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a declarat că portul maritim comercial din Mariupol a fost capturat. CNN nu a putut verifica independent această afirmaţie.