Lovituri aeriene ale SUA la Kabul soldate cu morţi şi răniţi

O lovitură aeriană americană efectuată la Kabul, ca răspuns la un atac al talibanilor asupra aeroportului internațional, a făcut "mai multe victime", a anunțat NATO, miercuri seara, fără a preciza dacă este vorba de morți sau răniți,

27 sept. 2017, 19:33
Lovituri aeriene ale SUA la Kabul soldate cu morţi şi răniţi

„Din nefericire, o rachetă a funcționat defectuos cauzând mai multe victime civile”, au precizat, într-un comunicat, responsabili ai operațiunii Resolute Support.

Insurgenții au tras mai multe rachete și obuze de mortier asupra aeroportului și a unui cartier rezidențial alăturat, la câteva ore după sosirea în capitala afgană a șefului Pentagonului, Jim Mattis. Conform NATO, atacatorii au acționat de asemenea „vestele lor explozive, punând în pericol un mare număr de civili”.

Forțele americane au venit atunci în sprijinul forțelor de reacție rapidă afgane, efectuând un raid aerian”, a explicat NATO, care exprimă „regretele sale profunde” și anunță că o anchetă este în curs asupra derulării operațiunii și muniției defecte.

Un precedent bilanț al ministerului afgan de Interne arăta că o femeie a fost ucisă și 11 civili răniți de tirurile talibane asupra aeroportului și împrejurimilor. Dar acesta nu făcea nicio mențiune despre atacuri-kamikaze, potrivit Agerpres

Citeşte şi Şeful Pentagonului şi secretarul general al NATO, vizaţi de atacuri ale talibanilor pe aeroportul din Kabul

Talibanii au revendicat aceste tiruri asupra aeroportului din Kabul, precizând pe Twitter că au „vizat avionul secretarului american al apărării” Jim Mattis, care sosise cu puțin timp înainte în capitala afgană.

Mattis, sosit mai devreme din India, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se întâlnesc cu comandamentul operațiunii Resolute Support (RS) și autoritățile afgane, la o lună de la anunțarea unor noi întăriri americane.

Statele Unite au deja acolo 11.000 de militari și se pregătesc să trimită încă 3.000.

SUA au cerut NATO să mărească de asemenea forțele operațiunii Resolute Support, care numără în prezent 5.000 de militari desfășurați de țări din cadrul Alianței Nord-Atlantice.