Lucian Bode, despre respingerea României în Schengen: „Principiile au fost călcate în picioare. Simţim că Rusia este pe cale să se bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că, prin decizia de joi privind aderarea României la spațiul Schengen au fost "călcate în picioare" principiile care definesc spațiul Schengen.

08 dec. 2022, 19:07
Lucian Bode, despre respingerea României în Schengen: „Principiile au fost călcate în picioare. Simţim că Rusia este pe cale să se bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”

Decizia este „profund injustă” pentru România și cetățenii români și „afectează credibilitatea noastră, a tutor”, a transmis Lucian Bode la scurt timp după votul nefavorabil privind aderarea României la spațiul Schengen.

În opinia ministrului de Interne, „este total inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului sau mai bine zis la finalul procesului”.

„România nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru situaţia internă din Austria. Am oferit soluţii, sprijin, dar nu suntem responsbili de situaţia internă din Austria. Aspiraţiile şi interesele a milioane de români au fost puse pe locul doi în faţa agendei politice interne a unui stat membru. Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcţionare a Spaţiului Schengem, aceste principii au fost călcate în picioare”, a declarat el.

Citește și Klaus Iohannis, primele declarații după ce România nu a fost primită în Schengen: „Decizia de azi e profund nedreaptă. E obiectivul nostru strategic, nu ne vom opri până nu-l vom atinge”

Lucian Bode, despre respingerea țării noastre în Schengen: „Votul este împotriva UE, nu a României”

Votul este împotriva UE, nu a României, și implicit ”împotriva unităţii noastre de care unii actori non-UE se pot bucura”, spune Lucian Bode.

Ministrul de Interne a menţionat că României i s-au făcut ”multe nedreptăţi” în decursul istoriei, iar de cele mai multe ori la realizarea lor a pus umărul Rusia.

Citește și Reacția fără precedent a premierului Nicolae Ciucă după ce Austria a blocat accesul României în Schengen:”Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei”

”Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”, a mai spun el.