Lucian Bode, la reluarea cursurilor faţă în faţă: 4.000 de şcoli nu au demarat procedura de autorizare la incendiu şi unele unităţi nu au încălzire

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că, la redeschiderea şcolilor, 14 unităţi şcolare nu au un sistem de încălzire funcţional. De asemenea, din totalul de peste 17.000 unităţi de învăţământ preşcolar, doar 6.000 beneficiază de un sistem propriu de pază. Lucian Bode a mai spus că 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi de învăţământ, care nu au demarat procedura de autorizare la incendiu.

09 feb. 2021, 10:52
Lucian Bode, la reluarea cursurilor faţă în faţă: 4.000 de şcoli nu au demarat procedura de autorizare la incendiu şi unele unităţi nu au încălzire

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, luni, la finalul primei zile a celui de-al doilea semestru din anul şcolar, că MAI a făcut, prin structurile implicate, propria analiză cu privire la condiţiile în care se reiau cursurile. Lucian Bode a dezvăluit o situaţie îngrijorătare referitoare la siguranţa în şcoli chiar în ziua în care circa 2.5 milioane de copii au revenit la cursuri în sistem faţă în faţă în semestrul al doilea al anului şcolar 2020 – 2021.

„Vineri aveam 14 unităţi de învăţământ care nu aveau un sistem de încălzire funcţional. Astăzi (luni – n.r.) mi s-a raportat că acolo unde nu s-a reuşit să se pună la punct acest sistem de încălzire, necesar, suntem în luna februarie, au decis să se realizeze cursurile online. De asemenea, am verificat mijloacele de transport şcolar, pentru că avem înregistrate 4.762 de astfel de mijloace de transport, microbuze, autobuze şcolare şi am identificat 538 dintre acestea nefuncţionale. Acestea astăzi nu au circulat, pentru că le-am transmis proprietarilor, primăriilor, şcolilor să-şi pună la punct aceste mijloace de transport şi doar după ce au remediat defecţiunile să le pun în circulaţie”, a declarat Lucian Bode, la Digi 24.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei anunţă că masca este obligatorie la orele de sport

Lucian Bode a mai precizat că există, la nivelul întregii ţări, 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi şcolare, care nu au demarat procedura de autorizare la incendiu.

„În România avem 25.503 clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ. Din acestea, 4000 nu au demarat procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. 15% au autorizaţie, 20% sunt în curs de obţinere a autorizaţiei şi 50% nu au nevoie de autorizaţie”, a mai declarat Lucian Bode.

De asemenea, conform ministrului de Interne, dintre cele peste 17.800 de unităţi şcolare din ţară, doar 6.000 au „o formă de pază”, restul având mijloace de supraveghere video.

Citeşte şi: Peste 8.000 de elevii şi 1.000 de profesori continuă cursurile în online şi după redeschiderea şcolilor în format faţă în faţă

„Din evidenţele noastre rezultă foarte clar că doar 6.000 de unităţi de învăţământ au un sistem de pază propriu”, a adăugat Bode.

Acesta a menţionat că, luni, la reluarea cursurilor, peste 10.700 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea în proximitatea şcolilor şi pentru fluidizarea circulaţiei, aceştia fiind sprijiniţi de 1.600 de poliţişti locali.