Lucian Duţă, casă „subvenţionată” de bucureşteni

Fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă, a primit apartament de 100 mp de la Primăria Capitalei. Pe care l-a cumpărat în rate, în anul 2002. Valoarea contractului a fost de 1,3 miliarde lei vechi, pentru care trebuia să plătească o dobândă de 20%. Surpriză! Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis ca o treime din valoare dobânzii să fie plătită din bugetul statului, adică din taxele şi impozitele românilor, scrie jurnalul.ro.

14 nov. 2013, 12:15
Lucian Duţă, casă „subvenţionată” de bucureşteni

Cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie, renegat de colegii de partid, fostul şef al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, s-a pricopsit cu un apartament de aproximativ 100 mp de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru care statul şi-a asumat să-i plătească o treime din dobândă. Valoarea apartamentului depăşea în 2002 suma de 1,3 miliarde lei vechi.

La sfârştul lunii mai a anului 2002, tânăra speranţă a politicii de pe Dâmboviţa, Lucian Duţă, a ţinut morţiş să fie beneficiarul unei locuinţe de stat. Pentru a-şi îndeplini visul acesta a încheiat un contract de vânzare – cumpărare, în rate, cu Administraţia Fondului Imobiliar, instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi care administrează locuinţele de stat. Valoarea apartamentului a fost estimată la puţin peste 1,3 miliarde lei vechi, din care Duţă a plătit un avans de 10% la semnarea contractului, urmând ca restul sumei să fie achitată în rate până în anul 2017. 

La articolul 3 din contract se stipulează negru pe alb că: “Consiliul General al Municipiului Bucureşti ­ AFI, pe baza resurselor avansate de către stat în vederea realizării şi punerii în funcţiune a locuinţei în curs de execuţie, acordă un împrumut 1,2 miliarde lei pe termen de 15 ani, cu dobândă de 20% pe an, care se suportă astfel: 5% de către beneficiarul împrumutului, 15% din bugetul statului”. Practic, aleşii generali au decis să suporte plata dobânzii din banii contribuabililor. Contactat de reporterii Jurnalului Naţional, Lucian Duţă a negat iniţial că şi-ar fi cumpărat apartamentul de la stat, spunând că nu are nici o casă, iar această poveste este o prostie. Dar după câteva minute şi-a adus aminte că parcă ar fi semnat un contract prin care a luat un apartament. Legat de faptul că românii scot bani din buzunar pentru a acoperi dobânda lui Duţă, acesta a spus că “aşa scria în lege atunci”. Totuşi, a ţinut să precizeze că, chiar dacă a luat casa de la stat, el nu mai este beneficiarul acesteia pentru că în respectivul apartament locuieşte doar fosta sa soţie. Cu toate acestea nu există nici un document prin care Duţă ar fi renunţat la apartament.

Pe lângă problemele cu justiţia, Duţă este contestat de colegii de partid, care susţin că alegerile prin care a preluat şefia Partidului Democrat Filiala Sector 1 au fost trucate. Potrivit unor surse din interiorul partidului, înainte de organizarea alegerilor la Sector 1, Duţă a încălcat statutul partidului prin demiterea membrilor cu vechime şi numirea altora care să-l voteze necondiţionat. Mai mult, acesta ar fi semnat toate hotărârile fără a avea acordul biroului permanent. Dar unul dintre cei mai puternici susţinători ai acestuia a fost celebra Alina Ion, despre care presa centrală a scris că firmele controlate de ea a câştigat mai multe contracte suspecte cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a Municipiului Bucureşti, instituţie aflată în subordinea lui Lucian Duţă. Alina Ion a fost secretar general adjunct la PDL Sector 3, apoi s-a transferat la Sectorul 1 condus de Duţă.