Lucian Duţă, urmărit penal pentru abuz în serviciu VIDEO

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă a fost, miercuri, la DNA, fiind citat pentru a fi anunţat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

12 feb. 2014, 09:47
Lucian Duţă, urmărit penal pentru abuz în serviciu VIDEO

Lucian Duţă a fost citat în dosarul în care se fac cercetări privind achiziţii pentru servicii de mentenanţă în cazul unei aplicaţii informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de CJAS, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro, potrivit Mediafax.

Eu sper ca într-o perioadă scurtă de timp să lămuresc lucrurile şi până la urmă toată lumea să înţeleagă că nu am vrut decât să fac lucruri în beneficiul pacienţilor şi în beneficiul acestei ţări„, a declarat Lucian Duţă la intrarea în sediul DNA.

În acest dosar este cercetat şi Istvan Lucian Medvaş, director în CNAS, acestuia fiindu-i prezentate acuzaţiile în 5 februarie. DNA preciza atunci că în această cauză este urmărită penal şi o altă persoană, pentru acelaşi tip de infracţiuni.

Istvan Lucian Medvaş este urmărit penal pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru „servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP”, o aplicaţie informatică de management al resurselor. Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO România SA în perioada 2003-2007.

„Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea”, a precizat DNA.

Procurorii susţin că prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, respectiv pentru 1.296 de licenţe, „fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate”.

Potrivit datelor obţinute de procurori până în prezent, cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în valoare de peste 150.000 de euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO România SA.

„Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), suspectul Medveş Istvan Lucian a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat”, au mai arătat procurorii.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul CNAS şi Caselor Judeţene.