Lucian Heiuş, liberalul acuzat de gaura uriaşă din buget, numit la Finanţe după ce a demisionat de la ANAF

Lucian Heiuș, fostul șef ANAF care a demisionat la finalul lunii mai din funcția de președinte ANAF, a fost numit de Marcel Ciolacu pe funcția de secretar general în Ministerul Finanțelor.

04 iul. 2023, 13:09
Lucian Heiuş, liberalul acuzat de gaura uriaşă din buget, numit la Finanţe după ce a demisionat de la ANAF

Premierul Marcel Ciolacu l-a numit luni pe Lucian Heiuş secretar general la Ministerul Finanțelor, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

“Lucian-Ovidiu Heiuș, consilier superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara — Agenția Națională de Administrare Fiscală, exercită, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Finanțelor pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în decizia premierului.

Lucian Heiuş și-a anunțat demisia din funcție fără să explice motivele, la puțin timp după ce presa a început să scrie despre deficitul bugetar tot mai mare. La acel moment, PSD l-a apărat pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, acuzat de liberali că a construit bugettul 2023 pe date false, și a insistat că problema e la ANAF, care nu ar fi colectat suficienți bani la buget.

Marcel Ciolacu a cedat. Premierul l-a numit pe Mircea Abrudean la șefia Secretariatului General al Guvernului

În replică, Lucian Heiuş a arătat în scrisoarea de demisie că exista un deficit de încasări la bugetului statului de 8,9 miliarde de lei. Este vorba despre o diferență între încasările efective pe primele cinci luni și încasările programate de ministerul finanțelor pentru aceeași perioadă.

El a arătat în scrisoarea de demisie că ANAF a colectat la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent.

Lucian Heiuș și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în 29 mai 2023, funcție pe care o deținea din mai 2022. Aceasta s-a întâmplat în contextul în care instituția a fost criticată pentru „gaura” bugetară.

După ce a plecat din ANAF a revenit pe funcția de consilier superior la Direcția Generală Regionale a Finanțelor Publice Timișoara Timișoara.

Se schimbă formula de calcul, românii vor primi mai mulţi bani pe card
S-a născut la 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. A absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Politehnicii Cluj- Napoca (1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti (1999).

A mai fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv – servicii interne (mutare temporară) (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.

În 2016 a fost parlamentar ales pe listele PNL, și a fost membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.