Lucian Mândruţă, atac dur la adresa Bisericii în cazul Iuliei Ionescu, eleva dispărută din Bucureşti

Iulia Ionescu a fost găsită, sâmbătă după-amiază, într-un tren care venea de la Suceava la Bucureşti. Lucian Mîndruţă a prezentat pe blogul său o ipoteză surprinzătoare. El crede că există interese pentru ca acest incident să fie muşamalizat.

16 feb. 2014, 10:44
Lucian Mândruţă, atac dur la adresa Bisericii în cazul Iuliei Ionescu, eleva dispărută din Bucureşti

Dispărută de miercuri, când nu a mai ajuns la şcoală, fata în vârstă de 15 ani ar fi fost însoţită la gară de un bărbat îmbrăcat în straie de călugăr, ea purtând veșminte monahale pe care le-a schimbat în tren. Pentru găsirea tinerei de 15 ani, Poliţia susține că a colaborat cu SRI şi DGIPI, însă şeful de tren susţine că a sunat la 112 după ce s-a convins că a recunoscut-o pe eleva dispărută de acasă. 

Lucian Mîndruţă a prezentat, pe blogul său, o ipoteză tulburătoare. el crede că există interese pentru ca acest incident să fie muşamalizat.

„Povestea Iuliei Ionescu, plecată de la Bucureşti să se călugărească în Moldova sună romantic şi adolescentin. Să-l descoperi pe Dumnezeu, să-i dedici viaţa, să fii mireasa lui Hristos… Sună bine, însă nu şi legal. La 15 ani nu ai voie să te căsătoreşti nici măcar cu un bărbat în carne şi oase. La 15 ani nu ai discernământul necesar pentru a-ţi dedica viaţă cuiva. La 15 ani, singurii care te pot îndruma sunt părinţii tăi. Nu confesorul şi nici diriginta. Părinţii”, a scris jurnalistul.

„Eu nu cred că autorităţile ecleziastice de la Bucureşti au vreo vină. Cred că mai degrabă discutăm de o lipsa de sinceritate locală, din parte celor care au adăpostit-o atâtea zile. Oricum ar fi, undeva, la mijloc, e o minciună. Tocmai de aceea îi încurajez pe colegii jurnalişti să întrebe în continuare: ce s-a întâmplat în acest timp? Are Patriarhia control complet asupra mănăstirilor sale? Joi aveam un comunicat că Patriarhia încearcă să afle dacă fata e la vreo mănăstire. A aflat? Au fost minţite autorităţile bisericii de la Bucureşti de către călugării care în acel moment (ipoteza mea) foarte probabil o adăposteau? Dincolo de toate: e legal să iei în custodie, într-o mănăstire, un minor? Nu, nu moral. Asta am stabilit deja: să sculptezi cu cădelniţa şi mătăniile în destinul fragil al unei fete naive nu e vreun semn de dragoste faţă de Dumnezeu. E doar un semn de iresponsabilitate faţă de oameni. Deci: e legal să-mi ţii copilul, fără să-l pui să sune acasă?”, a adăugat Lucian Mîndruţă.