Lucian Romaşcanu, LIVE pe facebook despre criza coronavirusului: „Trebuie anunţat şi numărul testelor făcute”

Lucian Romascanu susţine că cea mai eficienta masura pentru prevenirea raspandirii virusului este izolarea şi cere imperios mărirea numărului de teste. Pe de altă parte, PSD propune o serie de măsuri economica şi sociale pentru limitarea efectelor coronavirusului în România. Propunerile vin în contextul creşterii alarmante a numărului persoanelor infectate cu coronavirus.   

17 mart. 2020, 12:13
Lucian Romaşcanu, LIVE pe facebook despre criza coronavirusului: „Trebuie anunţat şi numărul testelor făcute”

„În plan medical am văzut apelul făcut de directorul general al OMS. Toate ţărilee trebuie să testeze. Din păcate, România este la coada listei, cu cele mai puţine teste. Câteva teste au fost irosite pe politicieni din cauza inconştienţeei unor parlamentari ai PNL. Pentru a preeveni panica şi haosul, este nevoie de o informare corectă, de aceea cerem la prezentarea bilanţului să se prezinte şi numărul testelor făcute peentru acea zi.Testaţi, testaţi, testaţi! şi comunicaţi, aşa cum îndemnă directorul general al OMS. Nu putem lupta cu această pandemie legaţi la ochi”, a declarat Lucian Romaşcanu în direct pe pagina de facebook a PSD.

„Gata cu vorbele, e timpul faptelor. PSD a prezentat lista măsurilor ce trebuie adoptate în prima şedinţă de guvern. Stretegia trebuie să fie 0 concedieri, 0 şomaj, cerem Guvernului să negocieze cu investitorii, toate statele au introdus măsuri de sprijinire a agenţilor economici. Sănătate şi siguranţa muncii trebuie garantate”, a mai spus Romşcanu.

Declaraţia integrală aici:

Şaisprezece noi cazuri de coronavirus au fost raportate marţi dimineaţă, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 184, 6 persoane fiind vindecate.

„Până astăzi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 184 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Au fost înregistrate alte 16 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 7 în Iaşi, 2 în Suceava, 2 în Neamţ şi câte unul în Ialomiţa, Mureş, Botoşani, Bistriţa Năsăud şi Vrancea. ersoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 şi 65 de ani. De asemenea, din cele 184 de persoane confirmate pozitiv 16 au fost declarate vindecate şi externate (15 din spitalul din Timişoara şi unul de la Bucureşti)”, anunţă Grupul de comunicare Strategică.

În cursul acestei zile vor mai fi externate alte trei persoane de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16610 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 16 martie, ora 08.00 – 17 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1349 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 6187 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Începând de luni, odată cu declararea stării de urgenţă, la nivel naţional au acţionat aproximativ 28.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne – poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră.

Astfel, doar în ultimele 24 de ore, pompierii şi personalul SMURD au efectuat 42 misiuni de transport pentru 153 persoane către diverse unităţi spitaliceşti, precum şi la centrele de carantină existente în mai multe judeţe din ţară.

Pentru răspunsul la celelalte urgenţe medicale sunt asigurate în medie de aproximativ 390 echipaje SMURD, însumând 42 autospeciale pentru transport victime multiple, 340 ambulanţe de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă, respectiv 7 autospeciale neonatologie. În total, în misiunile curente au fost angrenaţi peste 5000 de pompieri.

De asemenea, au fost angrenaţi în misiuni specifice, ordonate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, peste 10.000 de poliţişti, 4.500 de poliţişti de frontieră şi peste 7.000 de jandarmi.

La acest moment, pentru eficientizarea activităţilor de combatere a efectelor COVID-19 (coronavirus), au fost instalate 162 de corturi. Acestea sunt destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spaţiilor de carantină.

„Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20”, transmite Grupul de comunicare Strategică.