Lucrările la digul de la Borcea, aproape finalizate. Nu este pericol de inundaţie

Lucrările de consolidare a digului de pământ de la braţul Borcea, în care se infiltrase apa, sunt aproape încheiate. Nu există niciun pericol de inundaţie, conform preconizărilor actuale privind debitul Dunării, au declarat reprezentanţii Administraţiei "Apele Române".
Iulian Tudor
10 iun. 2013, 09:49
Lucrările la digul de la Borcea, aproape finalizate. Nu este pericol de inundaţie

Digul a fost în pericol din cauza eroziunii active, ca urmare a debitelor ridicate din aprilie şi pe fondul lipsei perdelei de protecţie forestieră, întrucât unul din proprietarii din zonă a tăiat mai mulţi copaci, au spus reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), scrie Mediafax.

Lucrările, executate în regim de urgenţă, au început vineri şi ar urma să se încheie miercuri. Acestea includ dublarea digului existent pe o lungime de 80 de metri în zona critică, cu eroziunile active, care are o înălţime de 4,5 metri şi o lăţime a coronamentului de 7-8 metri, realizarea unui strat filtru pe taluz şi a unui ecran de palplanşe în zona eroziunii active, pe o lungime de circa 80 de metri, la piciorul digului, utilizându-se palplanşe de 12 metri lungime, precum şi consolidarea spre taluzul interior.

Citeşte şi INHGA: Debitul Dunării în iunie nu va depăşi nivelul maxim din aprilie

La realizarea acestor lucrări colaborează ANAR, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Ialomiţa şi administratorii terenurilor aflate în incinta îndiguită Borcea de Jos. Poliţia de Frontieră a sprijinit lucrările cu o barcă cu motor mai puternică, pentru a se putea lucra în curent, a precizat purtătorul de cuvât al ANAR, Cătălina Brăgaru.

Aceasta a mai declarat, citând datele furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), că debitul actual al Dunării la intrarea în ţară este de 8.500 de metri cubi pe secundă, fiind preconizat să ajungă la 10.500 de metri cubi pe secundă pe 16 iunie, în timp ce în luna aprilie a acestui an debitul fluviului la Baziaş a atins un maxim de 11.900 de metri cubi pe secundă.

Conducerea INHGA a anunţat luni, în comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern, că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8.500 metri cubi pe secundă, peste media lunii iunie, de 6.400 metri cubi pe secundă, în condiţiile în care viitura a atins la Budapesta, în Ungaria, un maxim de 891 centimetri, autorităţile ungare estimând însă atenuarea situaţiei.

Citeşte şi Dunărea CREŞTE simţitor şi în România. Când va fi VÂRFUL de VIITURĂ

Ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, a arătat că nivelul Dunării nu va creşte peste cota de inundaţii, dar că viitura pe Dunăre va fi în România „între 3-4 săptămâni”, şi a cerut ca structurile regionale şi teritoriale de la Apele Române să monitorizeze „fiecare bucăţică” de dig, deoarece oricând poate apărea o fisură.

El a cerut să nu mai apară situaţii de genul celei consemnate vineri, când conducerea Apele Române Buzău i-a comunicat telefonic că nu mai ştie ce soluţie să dispună pentru digul pe Ialomiţa, care „se mânca”.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Ialomiţa, apele braţului Borcea al Dunării s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar daca acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânţate din Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi linia de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

„La Feteşti se lucrează fără încetare pentru consolidarea digului. Lucrările de consolidare au început în urmă cu patru zile şi se va ajunge la înălţimea digului iniţial, de 4,5-5 metri. S-au început lucrările şi pe partea digului dinspre Dunăre, unde au fost aruncate pietre la piciorul digului. Prima dată s-a început pe partea de incintă, unde s-a taluzat pământ. S-a încercat şi se încearcă lărgirea digului, s-au pus planşe de fier, cu lungime de 14 metri şi se realizează un ecran de protecţie”, a declarat, luni, prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu.

Autorităţile locale au avertizat că, dacă va continua să plouă, debitul Dunării ar putea depăşi nivelul critic înregistrat în luna aprilie, când a fost de aproape 12.000 de metri cubi pe secundă.

În cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunărea a fost sub cod portocaliu de inundaţii pe sectorul românesc.

Luni dimineaţă, nivelul apelor Dunării a început să scadă la Budapesta, după ce a ajuns la 8,91 de metri, doborând recordul de 8,60 de metri din 2006.

Citeşte şi Comandament de URGENŢĂ la Guvern pe tema fenomenelor meteo EXTREME

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
Playtech.ro
Ce taxe plătești dacă vinzi un apartament moștenit. Ce trebuie să știe toți proprietarii
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Se prăbușește McDonald’s. De ce au scăzut vânzările
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață