Lucrările pe autostrada de centură A0, date peste cap din cauza eliberării avizelor. Barna: „Nu putem să ne scuzăm că din cauza statului român lucrurile nu pot să meargă mai departe”

Dan Barna a avertizat, miercuri, că unele dintre lucrările la autostrada de centură A0 sunt împiedicate din cauza birocraţiei. Vicepremierul le-a cerut autorităţilor să grăbească eliberarea avizelor necesare. La rândul său, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a explicat că este vorba despre autorizaţii pentru pentru exploatarea de balast, necesare pentru realizarea terasamentului acestui drum.

19 mai 2021, 13:49
Lucrările pe autostrada de centură A0, date peste cap din cauza eliberării avizelor. Barna: „Nu putem să ne scuzăm că din cauza statului român lucrurile nu pot să meargă mai departe”

Viceprim-ministrul Dan Barna și ministrul Transporturilor Cătălin Drulă au efectuat miercuri o vizită pentru a vedea cum decurg lucrările pe autostrada de centură A0 Sud.

„Le transmitem un mesaj de susţinere constructorilor şi celor care sunt implicaţi în realizarea acestor lucrări. Sunt lucrări în desfăşurare. Le cer autorităţilor să respecte termenele. Nu putem să ne scuzăm că din cauza noastră, a statului român, lucrurile nu pot să meargă mai departe. Am aflat de la constructori că au utilaje care aşteaptă în continuare eliberarea unor avize pentru a avea posibilitatea să cumpere materialele necesare, legate de umplutură”, a declarat Dan Barna.

De asemenea, ministrul Transporturilor a afirmat că autostrada A0 este „pentru toată România e un proiect extraordinar de important. Şi A0 şi modernizarea centurii existente este un proiect la care am lucrat la elaborarea contractării finanţării europene care nu exista în 2016”.

„Avem aproape două miliarde de euro din finanţarea europeană pentru a construi acest nou inel de centură la nivel de autostradă”, a explicat Drulă.

Cătălin Drulă a mai precizat că „loturile 1 şi 2, în lungime de 37 de kilometri, sunt în execuţie.

„Se lucrează, se poate lucra şi mai bine, dar este nevoie de acele autorizaţii pentru resursele minerale, pentru exploatarea de balast. E nevoie de umpluturi pe acest loturi. E vorba de milioane de tone de material din care se va ridica terasamentul, rambleul, acestei autostrăzi care e într-o zonă de câmpie. Acest material trebuie exploatat din surse specifice – din terasele râurilor. Sper ca autorităţile din domeniu să rezolve.

O să vorbesc şi cu premierul ca să rezolve cât mai repede autorizaţiile rămase”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Citeşte şi: Rareş Bogdan îl spulberă pe Cătălin Drulă. „Să lase ranga la ușă. Nu cedăm, nu îl schimbăm pe Florin Cîțu”

Cum decurg lucrările pe autostrada de centură A0

„Lotul 3 completează semi-inelul sudic. Acolo lucrările vrem să înceapă în iunie, în luna viitoare. Este un contractor grec care a trecut prin nişte dificultăţi în ultimii ani. E o schimbare de management, o injecţie de capital care s-a făcut în săptămânile acestea. Am vorbit cu preşedintele companiei din Grecia şi sperăm să vedem lucrări intense acolo cât mai curând.

Pe partea de nord a acestui inel, două loturi sunt semnate, contractate cu un contructor român care lucrează şi pe alte proiecte de autostrăzi ale noastre. Le-a livrat la timp.

E vorba despre lotul 2 între Corbeanca şi Afumaţi şi de lotul 4 în zona Cernica. Pe lotul 2 ne-au promis începerea lucrărilor la începutul anului viitor, deşi perioada de proiectare s-ar extinde contractual mai mult. Ne-au promis că încearcă să înceapă mai repede.

Pe lotul 4 sperăm să înceapă lucrările în această toamnă. Se află în perioada de proiectare şi execuţie.

Celelalte loturi 1 şi 3, între Dragomireşti şi Corbeanca, respectiv între Afumaţi şi DN3 zona Cernica, sunt în fază finală de atribuire.
Sunt veşnicele contestaţii. Sper că se rezolve cât mai repede”, a explicat ministrul Transporturilor.

Cătălin Drulă, despre lucrările la Centura Bucureştiului. „Un proiect pe care România a trebuit să-l facă acum 30 de ani”

„Pe centura existentă sunt mai multe pasaje la care se lucrează pentru denivelarea intersecţiilor. Un proiect pe care România a trebuit să-l facă acum 30 de ani, iată ajunge întârziat acum în frustrare, în cozile de kilometri pe care nu le mai suportăm niciunii să se realizeze abia acum.

Important este că se lucrează. Va fi finalizată anul acesta la 1 octombrie de către un constructor austriac pasajul de la Mogoşoaia. Am chemat conducerea companiei din Austria, am discutat cu ei. Le mulţumesc că au înţeles că livreze înainte de termen, un termen contractual aberant plasat în 2017 care ar fi dus finalizarea unui pasaj simplu în doi ani.

Vrem să fie reasfaltat pe două straturi şi zona Mogoşoaia – Otopeni. Este un contract semnat săptămâna trecută.

Mai avem pasaje la Berceni, Olteniţa, Domnneşti. Toate aceste lucrări merg bine. Vor fi livrate anul viitor.

La sfârşitul acestei luni avem depunerea de oferte pentru dublarea la patru benzi a sfertului de inel a centurii actuale dintre A1 Bucureşti-Piteşti şi DN5 – Bucureşti – Giurgiu.

Pe sectorul sud-estic, între DN5 şi A2, vom face modernizările necesare şi astfel cele două inele de centură ale centurii Bucureşti să funcţioneze aşa cum a arătat studiul Băncii Europene de Investiţii făcut în 2017- 2018 ca un tot unitar”, a mai precizat Drulă.

Citeşte şi: Cătălin Drulă continuă războiul cu Metrorex: „Compania nu şi-a plătit dările la stat. Există personal angajat doar pe hârtie”