Lucruri inedite pe care nu le ştii despre tine: CORPUL UMAN conţine 100 grame de PRAF de PUŞCĂ şi MULT VAR

Fiecare obiect din Univers este format din atomi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru corpul uman. Astfel, cu toate că suntem 70% apă, celulele din organismul nostru conţine şi alte substanţe chimice interesante, multe dintre ele folosite în viaţa de zi cu zi, printre care se numără sarea, varul sau praful de puşcă.

01 nov. 2013, 07:13

Dacă ar avea tehnica necesară, oamenii de ştiinţă ar putea să construiască un corp uman din produse pe care le găseşti în majoritatea magazinelor, potrivit Science Defined.

Citeşte şi Lucruri pe care corpul tău ar vrea să ţi le spună

Principalele componente ale organismului nostru sunt proteinele, grăsimile şi carbohidraţii. Mai mult, cu toate că Tabelul Periodic conţine peste 100 de elemente chimice, în proporţie de 94% suntem constituiţi din trei elemente: oxigen (61%), carbon (23%) şi hidrogen (10%). Cu toate acestea, restul de şase procente este constituit din zeci de alte elemente în diferite proporţii care s-au îmbinat într-un mod uimitor astfel ca în prezent să fim capabili de toate lucrurile uimitoare pe care le are de oferit omenirea.

Privind „reţeta umană”, în organism găsim apă, grăsimi, proteine, vitamine, minerale, carbohidraţi, ioni, sare, baze, acizi, dioxid de carbon şi peroxid de hidrogen, cunoscut şi sub numele de apă oxigenată. Inedit este faptul că două treimi din corp este doar apă şi avem destul fier pentru un cui de cinci centimetri. De asemenea, în medie, o persoană are opt litri de sânge.

Citeşte şi Cele mai ciudate zgomote pe care le scoate corpul uman şi de ce

Există chiar o compoziţie aproximativă a unui corp de bărbat adult, cu o greutate de 75 de kilograme şi o înălţime de 1.80 metri: 35 litri de apă, 20 de kilograme de carbon, patru litri de amoniac, 1.5 kilograme fosfor, 800 grame de var, 250 grame de sare, 100 de grame de silitră, cunoscută şi sub numele de praf de puşcă, 80 de grame de sulf, 7.5 grame de fluor, 5 grame de fier şi alte 15 urme de elemente într-o cantitate infimă.

Citeşte şi Corpul uman: Între ce ore funcţionează cel mai bine organele tale