Lucruri neştiute despre ASIGURAREA AUTO DIVINĂ sau cum îţi sfinţeşti maşina pentru a fi protejat de accidente

România este ţara în care aproape jumătate din populaţie are încredere în biserică. Acesta este unul dintre motivele pentru care românii sfinţesc orice, de la haine la autovehicule. Biserica Ortodoxă Română a introdus în anul 2013 slujba de sfinţire a maşinilor pe lista serviciilor. Preoţii spun că tariful pentru sfinţirea maşinii nu este fix şi fiecare proprietar va plăti cât vrea.

22 feb. 2014, 07:11
Lucruri neştiute despre ASIGURAREA AUTO DIVINĂ sau cum îţi sfinţeşti maşina pentru a fi protejat de accidente

Sătui să plătească taxe uriaşe pentru a circula cu maşina pe drumuri distruse, şoferii din România au cerut ajutor divin. Astfel, din ce în ce mai multe persoane apelează la preoţi pentru a le sfinţi autovehiculul şi a-i proteja de accidente şi stricăciuni. Cu toate acestea, practica ierurgiei este veche de mii de ani şi a evoluat odată cu tehnologia. 

Ierurgiile sunt, conform dicţionarului ortodox, „slujbe oficiate de preoţi sau episcopi, care au menirea de a scoate credincioşii, natura şi lucrurile ce îi inconjoară de sub puterea vrăjmaşului şi de a-i sfinţi, a-i curăţa şi a-i binecuvânta, prin pogorarea asupra lor a harului şi a puterii dumnezeieşti. Spre deosebire de Taine, la ierurgii primează credinţa primitorului pentru a se înregistra efectul slujbei„.

Citeşte şi VESTE BUNĂ pentru ŞOFERI. Slujba de sfinţire a maşinii, oficializată de către Biserica Română

Astfel, pentru fiecare obiect în parte există o rugăciune specială, motiv pentru care Biserica Română trebuie să ţină pasul cu vremurile. Astfel, slujba de sfinţire a maşinii a fost introdusă în mod oficial într-o carte de cult. În acelaşi timp, există anumite rugăciuni speciale, care se citesc de către preot pentru tot ce îl înconjoară pe creştin, de la ogradă şi animale până la oprirea ploilor abundente sau secetă. Privind diferitele obiecte, se pot sfiinţi icoanele, statuile, fântânile, plăcile comemorative, steagurile, crucea care se aşază la căpătâiul mortului, bărcile, uneltele, hainele şi nu în ultimul rând, autovehiculele sau motocicletele.

Cum se sfinţesc maşinile

La început, preotul şi dascălul încep să citească „rugăciunea pentru binecuvântarea maşinii”, moment în care proprietarul vehiculului trebuie să stea lângă ei. Ulterior, capota este ridicată, în aşa fel încât să se poata stropi motorul cu agheazmă, iar uşile autoturismului şi portbagajul sunt larg deschise. Chiar şi în interiorul maşinii se dă cu apă sfinţită, pe fiecare scaun şi pe volan. În vremea aceasta preotul zice de trei ori: „Se binecuvântează maşina aceasta prin stropire cu apă sfinţită, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin!”. O rugăciune asemănătoare se face şi pentru binecuvântarea elicopterelor şi avioanelor. Preotul stropeşte cu apă sfinţită motoarele, elicele, aripile şi fuselajul, ca apoi să se urce în cabina piloţilor şi în interiorul avionului, dând cu agheazmă pe fiecare loc, se arată pe siteul Creştinortodox.ro.

Cu toate acestea, tariful pentru sfinţirea maşinii nu este fix. Majoritatea preoţilor au menţionat că fiecare plăteşte cât doreşte.

Este vorba despre rugăciunea specială pentru binecuvântarea maşinii. Pentru ca maşina pe care o conduc să facă numai drumuri frumoase şi totul să fie într-o atmosferă plăcută. Practic asigurare divină„, a spus un preot.

Citeşte şi Află cât te costă să-ţi sfinţeşti maşina

Rugăciunea de binecuvântare a maşinii

Doamne, Cel ce eşti Calea, Adevărul şi Viaţa, Cel ce porţi de grija făpturilor Tale, îndreptându-le şi păzindu-le paşii, Cel ce ai trimis lui Isaac şi lui Tobie îngeri împreună călători, şi călătoria şi intoarcerea lor paşnică ai făcut-o, Cel ce L-ai ridicat pe Ilie la cer cu căruţa de foc, iar înspre Emaus ai călătorit dimpreună cu Luca şi cu Cleopa, binecuvântează maşina robilor Tăi (se rosteşte numele proprietarului), ocrotindu-i în drumurile lor de toate primejdiile, dându-le înger păzitor, însoţindu-i cu dumnezeiasca Ta binecuvântare şi întorcându-i totdeauna cu pace la casa lor. Căci Tu eşti Cel ce ocărmuieşti şi binecuvântezi toate şi Ţie mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin!

Una dintre primele persoane care a recurs la sfiinţirea maşinii, imediat după ce rugăciunea oficială de sfiinţire a vehiculelor a întrat în vigoare, declară că este mulţumit de gestul pe care l-a făcut, recunoscând că nu a avut nicio problemă.

Conduc foarte mult maşina şi de când am sfinţit-o nu am avut absolut niciun fel de problemă cu ea. Aşa am simţit în momentul acela şi aşa am făcut. Este un lucru foarte util din punctul meu de vedere şi îl recomand  şi prietenilor„, a declarat Alin Anton, avocat din Piteşti care în vara anului 2013 şi-a sfinţit maşina.