Lucruri pe care nu le ştiai despre dinţii de lapte

Apariţia primului dinţişor al puiului tău e un motiv de mândrie, dar şi începutul unor practici sănătoase de igienă, cu care trebuie să îl obişnuieşti de mic. De fapt, igiena orală a micuţului se face chiar de la naştere, aşa că nu aştepta să treacă timpul până îi cresc dinţişorii ca să te preocupi de dantura lui.

05 feb. 2015, 07:58
Lucruri pe care nu le ştiai despre dinţii de lapte

Dintii bebelusului incep sa se dezvolte inca din a 14 saptamana de sarcina, chiar daca nu au erupt deocamdata si tu nu ii vezi. Iata de ce mamicile sunt sfatuite sa curete delicat gingiile micutilor cu un tifon umed, si asta dupa fiecare hranire, pentru a indeparta placa bacteriana care poate cauza mai tarziu asa-numitele carii de biberon. Citeste mai departe alte lucruri importante despre dintisorii puiului tau, pe care e bine sa le stii din timp, ca sa nu ai surprize.

1. Primul care creste e si primul care cade

Cam asta ar fi regula generala. Pentru majoritatea micutilor, primii dintisori care apar sunt incisivii centrali inferiori (adica acei doi dinti de jos situati la mijlocul mandibulei), si tot ei sunt primii care cad. Totusi, daca puiului tau i-au crescut mai intii incisivii centrali superiori (ce doi dintisori de sus), probabil acestia vor fi primii care vor „pleca”. Dintii de lapte incep de cada in jurul varstei de 5-6 anisori, insa pot cadea si mai devreme, la 4 ani, sau mai tarziu, la 7. In principiu, cu cat eruptia dentara se produce mai repede, cu atat si dintii de lapte cad mai timpuriu.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO

Citeşte şi Calendarul erupţiei dentare a bebeluşilor: Când apar dinţii de lapte