Ludovic Orban: PNL e pregătit să-şi asume guvernarea. Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Executiv al partidului, că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să îşi asume guvernarea.

16 ian. 2018, 11:07
Ludovic Orban: PNL e pregătit să-şi asume guvernarea. Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare

UPDATE. ”Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. De asemenea, am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegaţiei să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional. PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării prin câştigarea alegerilor anticipate”, a afirmat Ludovic Orban.

Liberalii au mai hotărât ca, în cazul în care nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a anticipatelor, PNL să nu refuze, în cazul în care i se solicită, răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern fără PSD. ”Problema premierului nu e o problemă pentru PNL”, a mai spus Ludovic Orban. Întrebat dacă este vorba despre el, Orban a replicat: ”Ştiţi foarte bine lucrul ăsta”.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, marţi, că a pariat că propunerea PSD pentru noul premier va fi cineva din Teleorman, Carmen Dan sau Viorica Dăncilă. Orban a afirmat că Viorica Dăncilă nu are experienţă sau notorietate, astfel că va fi doar „o altă marionetă din tribul de Teleorman”.

Chiar am pus pariu că va fi din Teleorman. Fie Carmen Dan, fie Viorica Dăncilă. După cum ştiţi, Viorica Dăncilă are rădăcini puternice în judeţul Teleorman. Asta apropo de democraţia din PSD. Singura mea întrebare era dacă va fi Carmen Dan, eroina debarcării premierului Tudose, sau doamna Dăncilă”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a afirmat că nu există niciun argument în susţinerea acestei propuneri, întrucât Viorica Dăncilă nu are experienţă sau notorietate, urmând să fie doar „o altă marionetă din tribul de Teleorman”.

„Nu are niciun argument care să suţină formularea acestei propuneri, nici experienţă, nici background profesional, nici anvergură politică, nici notorietate. Va fi un alt premier care nu va fi altceva decât o marionetă (…) din tribul de Teleorman. Credem că destinul naţiunii române trebuie hotărât de români, după ce s-a văzut clar că PSD nu este capabil să guverneze şi credem că nu mai putem să lăsăm destinul naţiunii române pe seama tribului de Teleorman”, a subliniat Orban.

Europarlamentarul Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru funcţia de premier. Viorica Dăncilă este preşedintele Organizaţiei de femei a PSD şi liderul europarlamentarilor social-democraţi români. Ea este membră PSD din anul 1996 şi a fost, pe rând, preşedintele Organizaţiei de Femei PSD Videle, consilier local la Videle, consilier judeţean în Teleorman, preşedintele Organizaţiei de femei PSD Teleorman. În perioada 1989 – 2009, Viorica Dăncilă a fost mai întâi profesoară la Liceul din Videle, iar apoi inginer la OMV Petrom SA.

„Am convocat Biroul Executiv al PNL pentru ora 13:00, pentru a lua o decizie în perrspectiva discuţiilor de la Cotroceni”, a afirmat Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că l-a desemnat pe Mihai Fifor ca premier interimar, că a convocat pentru miercuri la consultări partidele parlamentare, întrucât doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Premierul şi-a înaintat demisia şi am acceptat-o. Mihai Fifor, premier interimar. Consultări la Cotroceni

Preşedintele a făcut o scurtă declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a anunţat că premierul Mihai Tudose i-a înaintat demisia din funcţie şi că a acceptat-o.

”Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăşi în interiorul PSD”, a continuat Klaus Iohannis.

Şeful statului a anunţat în continuare că l-a desemnat pe Mihai Fifor ca interimar la conducerea Guvernului.

”Iar pentru o procedură rapidă, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitaţiile de participare la consultări”, a încheiat preşedintele Iohannis.