Ludovic Orban: Am discutat cu deputaţi ai minorităţilor. Există deschidere faţă de susţinerea lui MRU

Liberalul Ludovic Orban a declarat, joi, că a avut discuţii cu mai mulţi deputaţi ai minorităţilor naţionale care şi-au declarat deschiderea pentru a-l vota pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE. 

25 iun. 2015, 10:40
Ludovic Orban: Am discutat cu deputaţi ai minorităţilor. Există deschidere faţă de susţinerea lui MRU

„La minoritati nu am vazut un punct de vedere oficial, dar exista discuţii. Sunt 17 deputati care reprezintă fiecare o minoritate, nu intotdeauna voteaza in bloc. Dar, în discutiile interpersonale pe care le-am avut cu mai mulţi deputati ai minoritatilor, am vazut deschidere faţă de sustinerea lui Ungureanu„, a spus Ludovic Orban.

Liberalul a precizat că preşedinţii celor două Camere urmează să se pună de acord asupra convocării Birourilor permanente reunite care va decide calendarul audierii şi votării propunerii lui Iohannis.

„Procedura prevede clar. Birourile permanente reunite vor stabili unde se face audierea, comisiile de apărare şi probabil comisia SIE, candidatul se prezinta, apoi se da un aviz si se supune votului plenului. Procedural se poate da vot in plen şi dacă nu se dă aviz în termenul stabilit de Birourile permanente”, a precizat Orban.

CITEŞTE ŞI ŞEDINŢĂ la Parlament pentru numirea lui MRU la şefia SIE. PRIMA ruptură în coaliţie

Orban a susținut că, în contextul în care vor exista „tertipuri procedurale”, PNL va cere sesiune extraordinară pentru votul în cazul propunerii ca Mihai-Răzvan Ungureanu să devină director al SIE.

„Dacă sunt tertipuri procedurale s-ar putea să apelăm și la această metodă de convocare prin intermediul a patru membri de la Cameră și a cinci membri de la Senat, dar eu nădăjduiesc să nu fie necesară această procedură de convocare, pentru că nu văd niciun fel de temei constituțional sau regulamentar pentru a se apela la această procedură”, a afirmat liberalul.

În ceea ce priveşte o posibilă  sesizare a CCR în cazul deciziei procurorilor privind interdicţia impusă deputatului Sebastian Ghiţă de a îşi exercita mandatul, Orban a spus:

„Mi se pare o abordare exagerată. Daca domnul Ghita e nemultumit de masura dispusă de procurori poate să o atace in instanta. (…). Eu inteleg unde bat ei, ca, la un moment dat, poate fi afectata majoritatea parlamentara, daca ar dispune pentru mai multi parlamentari aceasta formă de masura  de control judiciar.”