Ludovic Orban anunţă rectificare bugetară urgentă: "Nu sunt bani de salarii"

Publicat: Joi, 07 Noiembrie 2019 08:24 // Actualizat: Joi, 07 Noiembrie 2019 11:32 // Sursa: romaniatv.net

Noul premier, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, la preluarea de către Victor Costache a mandatului de ministru al Sănătății, că nu sunt bani pentru plata salariilor din domeniul sănătații.

"Ministerul Sănătății trebuie să își refacă capacitatea administrativă. Să înceteze să mai fie o frână prin avize blocate cu anii. Rezultatul la rectificarea bugetară va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificare. Cert e ca nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul. Nu sunt bani de salarii", a declarat noul premierul Ludovic Orban, la sediul ministerului Sănătății.

Ludovic Orban anunţă un deficit de 11 miliarde lei la veniturile bugetare. Premierul va garanta pentru cifrele bugetului

Orban a vorbit şi despre taxa de clawback, despre care spune că este „un inhibitor al dezvoltării pieţei”. „Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor pentru dezvoltarea pieţei de medicamente (....) pentru că a ajuns la 26 – 27 la sută din cauza faptului că au crescut costurile pentru medicamentele compensate şi gratuite în condiţiile în care a fost menţinută aceeaşi anvelopă bugetară” a arătat primul ministru. Acesta a spus că sunt peste 2000 de medicamente care au fost retrase de pe piaţă după aplicarea taxei „oarecum în pauşal”. „Nu sunt specialist în domeniu dar va trebui să facem o analiză serioasă şi să luăm nişte decizii” a adăugat şeful executivului. Primul ministru a spus că în opinia sa Agenţia Naţională a Medicamentului trebuie să ţină cont de realităţile de pe piaţă şi „să renunţe la discriminările care există între diferiţi actori de pe piaţă”
 
Trebuie eliminată orice discriminare între furnizorii privaţi de servicii medicale şi furnizorii publici de servicii medicale. Ministerul trebuie să fluidizeze toate procedurile, să înceteze să mai fie o frână prin tot felul de avize şi autorizaţii care sunt blocate cu lunile sau cu anii atunci când există iniţiative, în special iniţiative private în domeniul medicinei” a mai afirmat Ludovic Orban.

La preluarea de către Victor Costache a mandatului de ministru al Sănătății au participat noul premier Ludoic Orban și vicepremierul Raluca Turcan.

Noul ministru al Sănătăţii Victor Costache susţine că domeniul pe care îl conduce este într-o „situaţie veşnic precară" şi susţine că are câteva priorităţi în mandatul său, printre aceste regăsindu-se integrarea tuturor absolvenţilor de Medicină care vor trece examenul de rezidenţiat, alocarea mai multor bani şi construirea de unităţi sanitare. Vicepremierul Raluca Turcan anunţă un deficit de trei miliarde de lei la Fondul naţional de sănătate.

Victor Costache a anunţat joi, la preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii, că menţine data de 8 decembrie pentru susţinerea examenului de rezidenţiat.
„Unul din primele aspecte care trebuie menţinute funcţionale este examenul de rezidenţiat. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor care se pregătesc pentru acest examen. (...) aşa că susţinem desfăşurarea acestui examen conform procedurii în vigoare pe 8 decembrie. Am deschis din prima zi a mandatului un dialog cu reprezentaţii absolvenţilor înscrişi la concurs şi le respectăm dorinţa de a păstra data de 8 decembrie, nu vrem să schimbăm regulile în timpul jocului"m a spus Costache joi, la ceremonia de preluare a mandatului.

 

„Niciun absolvent care reuşeşte să treacă pagul de 60 la sută nu va rămâne pe dinafară. Resursa umană este deficitară, peste 30.000 de medici au părăsit ţara, deci ar fi aberant să nu integrăm aceşti tineri care sunt importanţi pentru sistemul medical", a subliniat el.

Victor Costache a spus că o altă prioritate este găsirea unei soluţii vederea unei rectificări bugetare pozitive pentru sistemul sanitar. „Sărăcia este greu de manageriat, dar odată ce avem un buget suficient vom putea avea pretenţii şi mai mari" a spus noul ministru al Sănătăţii. Victor Costache a precizat că are în vedere stadiul spitalelor regionale şi al celorlalte proiecte privind spitale în judeţe. Nu contează culoarea politică, orice proiect este binevenit" a spus Costache în acest context. 
Noul ministru al Sănătăţii a anunţat că are în vedere şi dezvoltarea unui sistem al „asigurărilor complementare de sănătate" Deficitul la Fondul Naţional unic de sănătate este, la nouă luni, de trei miliarde d elei" a afirmat vicepremierul Raluca Turcan.Aceasta a spus că trebuie rezolvate „probleme nerezolvate de ani de zile" în domeniul sanitar.

Potrivit programului oficial transmis de către Biroul de presă al Guvernului, premierul Ludovic Orban şi vicepremierul Raluca Turcan participă, joi, la ceremoniile de preluare a portofoliilor de către noii miniştri.

De la ora 8.00, a avut loc ceremonia de la Ministerul Sănătăţii, acolo unde va fi instalat Victor Costache. De la ora 9.00, ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Educaţiei şi cercetării de către Cristina Monica Anisie.

La ora 10.00 are loc instalarea în funcţie a ministrului Dezvoltării, Ion Ştefan, la care va participa doar Raluca Turcan.

Tot Turcan va participa şi la preluarea mandatului de către ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloş, ceremonia fiind programată la ora 11.00.

De la ora 12.00 are loc ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor de către Costel Alexe, de la ora 13.00, evenimentul de preluare a mandatului de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale de către Victoria Violeta Alexandru, iar de la ora 14.00, ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Culturii de către Bogdan Gheorghiu.

Şi în zilele de marţi şi miercuri Ludovic Orban a fost alături de noii miniştri la preluarea portofoliilor.

Guvernul Orban a fost învestit, luni, cu 240 de voturi "pentru", iar luni seară a avut loc ceremonia dedepunere a jurământului.

Citeşte şi: Premierul Ludovic Orban îl demite pe şeful Comisiei Naţionale de Prognoză

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
BANI salarii Ludovic Orban salarii bugetari salarii sănătate Victor Costache
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 nov 16:27
Răspunde | Votează email -2 email
dan_tuzla
normal ca nu sunt bani, daca v-ati pus pe furat, lua-v-ar dracu! PSD a strans banii la visteria statului, iar voi goliti conturile si le trimiteti inapoi la UE si la contractele cu firmele voastre. sa ardeti toti in iad cu loazele voastre de copii cu tot!
1
EUR
4.8418
RON
13 Jul
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H