Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului. Orban anunţă instalarea noului avocat până la final de iunie

Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului. Ludovic Orban i-a reproșat Renatei Weber încălcarea Constituției și a legilor țării şi a precizat că, până la finalul sesiunii parlamentare, va exista un nou avocat al poporului.

16 iun. 2021, 15:40
Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului. Orban anunţă instalarea noului avocat până la final de iunie

Update: Deputaţii şi senatorii au votat, miercuri, proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului. S-au înregistrat 247 de voturi „pentru”, 32 ‘împotrivă’, iar un parlamentar nu a votat.

Ştirea iniţială: 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea lui Renate Weber din funcţia de avocat al poporului.

„Plen al Camerelor reunite, la ora 13.00, pentru a dezbate solicitarea de revocare din funcţia de avocat al poporului a doamnei Renate Weber. Comisiile juridice se vor reuni după şedinţa Birourilor Permanente Reunite pentru a întocmi raportul pe solicitarea formulată de grupurule parlamentare PNL, USR PLUS şi UDMR şi vor întocmi, până la ora plenului, raportul şi proiectul de hotărâre de revocare”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.

Ludovic Orban, anunţul momentului despre revocarea Renatei Weber: Vom pune un alt Avocat al Poporului până la finalul lunii iunie

„Îi reproșez încălcarea Constituției și a legilor țării. Vom pune un al Avocat al Poporului până la finalul lunii iunie. Când vom avea o decizie o vom face publică”, a precizat Ludovic Orban.

Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, în plenul reunit de marţi, rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.

„Mâine (miercuri – n.r.) dimineaţă am decis împreună cu doamna preşedinte al Senatului, Anca Dragu, să convocăm birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen. La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi la CNA. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru cererea de revocare a Avocatului Poporului”, a spus ieri preşedintele Camerei.

Renate Weber a afirmat că, dacă rămâne fără funcția de Avocat al Poporului, și-ar găsi cu siguranță ceva de făcut.

‘Folosirea instrumentelor puse la dispoziție, legale, de statul de drept mi se par chiar o obligație. Până la urmă e vorba de un principiu.’, a afirmat Renate Weber.

Totuși, dacă se ajunge la o decizie care să nu-i fie favorabilă, Renate Weber ia în calcul că are ‘o carieră în spate’.

‘Eu am o carieră în spate. Cine e mulțumit de ea, OK, cine nu, nu. Eu sunt un avocat la pensie, dar cu siguranță mi-aș găsi ce să fac în sensul acesta de a-mi pune la treabă celulele cenușii.’, a mărturisit Avocatul Poporului la DCNewsTV.

Citeşte şi: Ludovic Orban, prima reacţie în scandalul EURO 2020. De ce a stat la VIP, iar Hagi şi Popescu au fost trimişi la tribuna a II-a