Ludovic Orban critică dublarea alocaţiilor: „Este un act iresponsabil”

Ludovic Orban se declară împotriva deciziei luate de Camera Deputaților, prin care alocațiile pentru copii au fost dublate. Premierul a criticat, miercuri seara, la Digi 24, și majorările salariale ale profesorilor, însă nu a spus nimic despre majorările pe care peste 110.000 de angajați din MAI le vor primi de la 1 ianuarie.

18 dec. 2019, 18:46
Ludovic Orban critică dublarea alocaţiilor: „Este un act iresponsabil”

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, după dublarea alocaţiilor copiilor, că ”orice cheltuială suplimentară nu poate fi suportată decât dacă se renunţă la alte categorii de cheltuieli” şi, dacă se continuă cu această ”sarabandă de măsuri”, se va ajunge la situaţia de a alege între ”creştem alocaţiile sau pensiile? Scădem TVA sau renunţăm la nişte venituri?”.

„Votul pe alocații este iresponsabil. Este lipsă de bun simț. Bugetul are constrângeri inimaginabile. Nu umflăm cu pompa venituri care nu vor exista niciodată. Impactul e de peste 6 miliarde. Să vii cu creșterea alocațiilor, cu majorarea salariilor pentru profesori, pentru medicii veterinari este de neînchipuit. Eu mă bazez pe români.

ALOCAŢIILE pentru copii SE MAJOREAZĂ din 2020. Deputaţii au aprobat proiectul PSD privind dublarea acestora

Nu poți, după ce ai dublat alocațiile pentru copii, anul trecut, nu poți să vii, la un an, cu o încă dublare. Generezi cheltuieli pentru care nu există venituri.”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat de prezentatorul tv „ce le-ar spune celor care acum aplaudă că fac ceea ce a făcut el în februarie”, a răspuns: „Este cu totul şi cu totul diferit. Anul trecut, pe baza bugetului prezentat de ei, exista spaţiu pentru a susţine o astfel de cheltuială. Cheltuiala a fost chiar mai mică, anul trecut, pentru că, acum, este vorba despre o dublare de la 1.500 la 3.000. Atunci s-a şi văzut că alocaţia nu a fost principala cauză a dezichilibrului bugetar. Acea creştere a alocaţiei a venit să compenseze o lipsă de creştere a alocaţiei patru ani consecutivi. Acum, vii după un an, în care s-au dublat, să le mai dublezi o dată. Noi ne dorim această creştere a alocaţiilor, dar o vom face astfel încât să existe resurse pentru această creştere, să nu afectăm echilibrele la nivelul economiei în ansamblu, iar această creştere să ducă şi la creşterea puterii de cumparare”. 

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, miercuri seară, despre parlamentarii liberali care au lipsit de la şedinţa Camerei Deputailor în care s-au majorat alocaţiile şi a precizat că au lipsit 11 parlamentari, patru dintre ei motivat.

”Eu l-am spus că e nevoie de fiecare om în Parlamentul României. Le-am spus foarte clar că orice parlamentar care odată cu preluarea guvernării nu înţelege că este nevoie de el în Parlament, nu va mai avea nicio şansă la un nou mandat. Au mai fost parlamentari care au împiedicat retrimiterea la comisie, de la PMP, USR, minorităţi. Probabil tot s-ar fi ajuns la un astfel de vot lipsit de responsabilitate şi care reflectă lipsa de logică şi bun simţ faţă de realitate”, a spus Orban.

Acesta a vorbit despre ”politicile guvernamentale ale PSD care au creat o risipă de neimaginat”. ”Bugetul a fost construit în nişte constrângeri inimaginabile, dar a fost construit realist. Nu se bazează pe minciunile din anii anteriori. N-am spus că va fi creştere economică de 5,5%. Creşterea a fost de 4%. Noi construim bugetul pe prognoze realiste, nu generăm cheltuieli fără acoperire. Să vii cu o sarabandă de măsuri, cu creşterea alocaţiilor, cu două salarii la angajare la profesori, cu şase salarii la pensionare, cu 10.000 de lei pentru medicii veterinari. Oamenii ăştia nu înţeleg în situaţia în care ne aflăm”, a mai afirmat Ludovic Orban, precizând că şi el şi-ar dori creşterea alocaţiilor pentru copii, dar nu se poate la doar un an duopă ce au fost dublate.

”Fie provoci inflaţie, fie aduci bugetul în situaţia în care nu mai poţi să faci plăţi. O completă lipsă de responsabilitate. (…) Orice cheltuială suplimentară nu poate fi suportată decât dacă se renunţă la alte categorii de cheltuieli”, a prcizat premierul, afirmând că s-ar putea ajunge în situaţia de a alege: ”Creştem alocaţiile sau pensiile? Scădem TVA sau renunţăm la nişte venituri?”.

”Nu putem accepta aşa ceva. Am gândit bugetul extrem de cumpănit”, a spus Orban.

Legea privind dublarea alocaţiilor de stat pentru copii a fost votată în Camera Deputaţilor, fiind înregistrate 179 de voturi ”pentru”, 29 de abţineri, iar 3 parlamentari nu au votat. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, miercuri, că ţinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilită pentru anul viitor, nu va fi depăşită, în ciuda dublării alocaţiilor pentru copii, iar soluţiile vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de creşterea veniturilor, fără a fi introduse noi taxe.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, miercuri, că ţinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilită pentru anul viitor, nu va fi depăşită, în ciuda dublării alocaţiilor pentru copii, iar soluţiile vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de creşterea veniturilor, fără a fi introduse noi taxe.