Ludovic Orban, despre campania de vaccinare: Nu vreau să fiu răutăcios, dar trebuie să ne comparăm cu celelalte ţări europene

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că e necesar să comparăm România cu celelalte țări europene când vine vorba de vaccinarea anti-Covid ca să ne putem da seama de succesul campaniei.

29 iul. 2021, 10:59
Ludovic Orban, despre campania de vaccinare: Nu vreau să fiu răutăcios, dar trebuie să ne comparăm cu celelalte ţări europene

”Noi trebuie să ajungem la nivelul mediu european”, a declarat Orban, în condiţiile în care statisticile arată că doar Bulgaria are rata de vaccinare mai mică decât România în acest moment.

Ludovic Orban a fost întrebat, joi, dacă se consideră responsabil în legătură cu mersul campaniei de vaccinare, aşa cum a sugerat premierul şi a răspuns: ”Cum să fiu responsabil? Ce atribuţii am ca preşedinte al Camerei Deputaţilor? Ca preşedinte al PNL am urmărit sistematic, am dat îndemnuri, am propus soluţii (…) Nu poate doar Comitetul de vaccinare să deruleze toată activitatea. Este nevoie de o implicare a foarte multor instituţii, organizaţii profesionale, structuri pentru a creşte rata de vaccinare”.

Orban apreciază că trebuie să ajungem cel puţin la nivelul mediu european. ”Nu vreau să fiu răutăcios, dar trebuie să ne comparăm cu celelalte ţări europene şi vom vedea unde suntem. Noi trebuie să ajungem la nivelul mediu european. Asta este obectivul şi noi trebuie să convingem cât mai mulţi oameni să se vaccineze”, a mai declarat Orban.

România, codașă la capitolul vaccinare anti-Covid în Europa, în timp ce autoritățile române se laudă cu o campanie de succes. Țări precum Belgia au vaccinat 80% din populația adultă, iar țara noastră doar 30%

În timp ce majoritatea țărilor europene au vaccinat anti-Covid cu prima doză între 60% și 90% din populația adultă, România se laudă cu doar 30% din adulți vaccinați, potrivit datelor expuse de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECD).

Peste 236 de milioane de europeni au fost vaccinați până pe 13 iulie cu prima doză. Asta înseamnă 63,8% din populația adultă din Europa. Peste 163 de milioane de oameni au fost vaccinați cu schema completă, mai exact 44% din populația adultă din Europa.

Astfel, România se află mult sub nivelul de imunizare din Europa. Singura care are o campanie de vaccinare mai slabă decât România este Bulgaria.

Țări precum Grecia sau Franța au decis să introducă obligativitatea vaccinării personalului medical. În tot acest timp, autoritățile române au anunțat că personalul medical nevaccinat va trebui să se testeze perioadic pe cheltuiala proprie. Potrivit metolodogiei aprobate de INSP, această obligație este valabilă în localitățile în care rata de infectare este peste 1,5 la mie și în unitățile sanitare care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta a coronavirusului.