Ludovic Orban, despre proiectul UDMR referitor la folosirea limbii materne: Este neconstituţional şi nu e de acceptat

Președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat proiectul UDMR referitor la folosirea limbii materne, susținând că PSD e în stare să dea orice și oricui pentru a rămâne la putere.

19 iun. 2017, 20:02
Ludovic Orban, despre proiectul UDMR referitor la folosirea limbii materne: Este neconstituţional şi nu e de acceptat

”Nu e numai coborârea pragului la 10%, e și o sintagmă extrem de discutabilă: un număr suficient de cetățeni aparținând… Atenție! Ce înseamnă un număr suficient de cetățeni? La un număr de 1.000 de locuitori dacă există 15 locuitori de etnie, să spun slovenă, sau altă etnie, ce facem? Schimbăm limba oficială sau limba din administrație?! Nu poți accepta asemenea amendamente care permit ulterior interpretare care să dea posibilitatea unei victimizări în orice localitate din țara asta. Nu se poate accepta! Acest text, după părerea mea, contravine unor reglementări europene, părearea mea e că este un text neconstituțional”, a spus Orban.

Acesta a adăugat că PSD ar face orice pentru a rămâne la putere.

”Se vede că PSD este în stare să facă pact cu diavolul numai pentru a se salva și a rămâne la putere. Sunt în stare să dea orice și oricui numai pentru interesul lor”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL a subliniat că liberalii se vor opune acestui proiect.

”După reuniunea biroului și reuniunea cu parlamentarii, unde nu am discutat aceste subiecte, pentru că nici nu știam, nu erau pe ordinea de zi a comisiilor, au fost introduse peste rând, imediat am fost sunat de colegii mei și am spus foarte clar: opoziție la baionetă! Nu acceptăm nimic din aceste prevederi. Nu se pot dezbate legi atât de importante sub presiunea timpului, numai pentru că a existat o negociere a PSD pentru a face rost de voturile parlamentarilor PSD”, a spus Ludovic Orban.

Comisiile juridică, pentru drepturile omului și pentru administrație ale Camerei Deputaților au amânat, luni, discuția pe marginea proiectului de lege inițiat de UDMR care prevede scăderea pragului de la 20% la 10% în cazul numărului de persoane aparținând minorității naționale dintr-o localitate necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne. Marți se reiau dezbaterile. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, iar Senatul este decizională.