Ludovic Orban, despre reforma sistemului de pensii: „Principalul obiectiv este să facem dreptate pentru pensionari”

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că partidul pe care îl reprezintă își dorește ca punctul de pensie să crească până la finalul acestui an sau, cel târziu, la începutul anului viitor.

24 mai 2021, 15:22
Ludovic Orban, despre reforma sistemului de pensii: „Principalul obiectiv este să facem dreptate pentru pensionari”

Ludovic Orban a declarat luni că există inechităţi grave în sistemul de pensii şi că se lucrează la Ministerul Muncii pentru ca acestea să fie corectate, dar acest demers va putea fi finalizat abia spre sfârşitul anului, după care ar mai urma şi o perioadă de implementare.

„Deocamdată se lucrează la reforma pensiilor. Obiectivul principal al reformelor e acela de a elimina inechitățile în sistemul de pensii din Romînia. La contribuții egale de exemplu dacă un om a ieșit la pensie în 1998 are pensia mai mică față de unul care a ieșit la pensie în 2020. Chiar și mai grav: dacă s-a pensionat  în 2020 are pensia mai mare ca unul care a ieșit la pensie în 2018.

Unul dintre principalele obiective pe care le avem prin reforma pensiilor este să facmedreptate pentru pensionari.  La condițiile depline de contribuții similare pensiile să fie similare.

Ludovic Orban: „Ne propunem să finalizăm până la sfârşitul anului, după care e o perioadă de implementare”

Evident, e vorba și de un mecanism de indexare: acoperirea în proporție de 100% a ratei inflației și participarea la creșterea economică prin creșterea punctului de pensie din procentul salariului mediu brut.

Sunt și alte elemente care sunt în lucru. Aici Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan, și cele trei formațiuni din coaliția de guvernare lucrează la reformă.

Punctul de pensie – vă rog să-mi dați voie să nu răspund la asta până când se termină munca. Ne propunem să finalizăm până la finalul acestui an. După aceea e o perioadă de implementare”, a spus Ludovic Orban.

Citeşte şi: Florin Cîţu este nemulţumit de ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, pentru că ar fi angajat drept consilier un apropiat al lui Darius Vâlcov