Ludovic Orban îi răspunde lui IPS Teodosie: „Sfatul meu sincer e să îndemne credincioşii la respectarea regulilor”

Premierul Ludovic Orban, îl sfătuieşte pe IPS Teodosie să îndemne credincioşii să respecte regulile, după ce arhiepiscopul Tomisului îi scrisese că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare. Orban îi aminteşte înaltului prelat că situaţia Constanţei este una aparte, fiind în carantină.

26 nov. 2020, 14:35
Ludovic Orban îi răspunde lui IPS Teodosie: „Sfatul meu sincer e să îndemne credincioşii la respectarea regulilor”

Ludovic Orban i-a răspuns lui IPS Teodosie, după ce solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respinsă miercuri de Tribunalul Constanţa. Decizia nu este definitivă.

Arhiepiscopia Tomisului ceruse la Tribunalul Constanţa anularea unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzicea ca la pelerinaje să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară.

„Sfatul meu sincer către Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje sau la alte activități, ci să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, spune Ludovic Orban, conform Mediafax.

Ludovic Orban susţine că slujbele se pot oficia, dar în condiţii speciale

El reamintește că Constanța e o situație specială, pentru că municipiul Constanța e în carantină.

„În decizia de carantinare este și o prevedere legată de desfășurarea cultelor, pelerinajelor. Nu se interzic slujbele, ci se organizează în anumite condiții”, transmite premierul.

ÎPS Teodosie i-a scris premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. ÎPS Teodosie a amintit și de revoluția din 1989: „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.

Poziţia lui Ludovic Orban este susţinută şi de primarul liberal al Constanţei, care spune că a avut o discuţie pe această temă cu IPS Teodosie.

Primarul din Constanţa, Vergil Chițac, a declarat că, din punctul lui de vedere, regulile trebuie respectate de toată lumea.

„Aici e dreptatea lui Solomon. Eu am avut o discuție pe tema asta cu Înalt Prea Sfinția Sa și mi-a argumentat că așa cum omul are nevoie de hrană fizică, așa are nevoie și de hrană spirituală. Și că e o parte a drepturilor fundamentale, dreptul la credință. Pe mine, pe de altă parte, toată viața m-a guvernat știința. Eu cred că regulile trebuie respectate în cazul ăsta. Voi avea o discuție foarte serioasă cu IPS Teodosie, fiindcă nu putem să expunem lumea”, a spus primarul la B1

Citeşte şi: Declarație de Credință a România a umaniștilor, la Mausoleul de la Mărășești