Ludovic Orban, în plen: „Dacă Ponta va fi SUSPENDAT, Iohannis va numi premier interimar din Guvernul vostru”

Liberalul Ludovic Orban a lansat, marţi în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale a lui Victor Ponta, acuzaţii grave, spunând că cei din coaliţia de guvernare "folosesc "tertipuri ruşinoase" pentru a-l salva pe premier. Orban le-a mai spus colegilor de la putere să nu se lase manipulaţi de povestea loviturii de stat pentru că nu vor pierde majoritatea, iar dacă premierul este suspendat, preşedintele numeste un premier interimar din guvernul actual.

09 iun. 2015, 08:26
Ludovic Orban, în plen: „Dacă Ponta va fi SUSPENDAT, Iohannis va numi premier interimar din Guvernul vostru”

Înainte de a se supune la vot proiectul de hotărâre prin care Camera Deputaţilor „respinge urmărirea penală” a lui Victor Ponta, Ludovic Orban a cerut supunerea la vot a cererii DNA şi a acuzat coaliţia de guvernare că foloseşte tertipuri.

„Nu apelaţi la tertipuri rusinoase. Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar Victor Ponta. Respectaţi Constituţia! Nu faceti de râs Romania!”, a spus Orban, în vociferările sălii.

„De ce să facem un regim preferenţial pentru Victor Ponta. Nu inteleg de ce vreti sa inventati roata si sa schimbati procedura exact in cazul lui Ponta. Inca din procedura faceti o tentativa de a il salva pe Victor Ponta, acest lucru nu este acceptabil. Faceţi o tentativă disperată de a-l salva pe Victor Ponta”, a continuat pe un ton ridicat liberalul.

Orban a continuat că decizia în cazul Ponta „va afecta democraţia în România şi imaginea României”.

„Ce se va hotărî azi va face înconjurul lumii, va afecta democraţia. Astăzi nu votăm ca parlamentari dacă Victor Ponta este sau nu vinovat, nu avem noi căderea să hotărâm acest lucru. Noi azi votăm pentru a stabili un lucru clar. Dacă în România respectăm Constituţia, că nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar Victor Ponta.

Deputatul care a vorbit înaintea mea v-a spus să nu votaţi politic. La fel vă cer şi eu: nu votaţi politic. Votaţi din considerente care ţin de aşezământul constituţional, de democraţie.

Dacă vreţi să vă apăraţi premierul, votaţi vineri împotriva moţiunii de cenzură. Dacă azi votaţi împotrivă, nu faceţi altceva decât să-i apăraţi pe cei care s-au adunat în jurul premierul pentru a-şi aduna jaful făcut din averea publică a statului. Nu deveniţi complici cu corupţia în România.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta le cere colegilor să nu voteze politic şi acuză opoziţia de „şmecherie de Transalpina”

Majoritatea sunteţi oameni oneşti, care nu aţi făcut afaceri cu statului, care nu v-aţi îmbogatit din bani publici. Nu va transformaţi voi, oamenii oneşti, nu deveniti complici cu corupţia în România. Dacă azi se aprobă cererea de începere a urmăririi penale, nu se schimbă nimic în puterea politică.

Încercaţi să judecaţi să judecaţi, dacă votaţi pentru începerea urmăririi penale, nu este afectată majoritatea parlamentară, iar în cazul in care premierul este suspendat, preşedintele numeste un premier interimar din guvernul vostru. Nu înghiţiţi toate poveştile despre lovitura de stat care se apără împotriva justiţiei. Nimeni nu vă împiedică să formaţi un guvern şi să vă menţineţi majoritatea parlamentară.

Dacă veţi vota împotriva cererii DNA, veţi deveni copartasi la o distrugere dramatică a imaginii României.  Trebuie să dăm un semnal că România nu e condusă de corupţi. Votaţi în favoarea justiţiei””, a spus Orban de la tribună.