Ludovic Orban: Învăţământul dual reprezintă „o necesitate absolută” pentru refacerea învăţământului tehnic şi profesional

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că învăţământul dual reprezintă "o necesitate absolută" pentru refacerea învăţământului tehnic şi profesional.

30 iun. 2021, 13:57
Ludovic Orban: Învăţământul dual reprezintă „o necesitate absolută” pentru refacerea învăţământului tehnic şi profesional

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, susţine că „în urmă cu aproximativ 16 ani învăţământul tehnic şi profesional în România a fost pus pe butuci” şi că „în această perioadă, de pe băncile şcolilor au început să vină din ce în ce mai puţini oameni pregătiţi, specializaţi în domenii tehnice”.

„Astăzi, este o frână în dezvoltarea României faptul că noi nu am generat din sistemul de educaţie oameni cu pregătire, care să aibă capacitatea la absolvirea unei forme de învăţământ, indiferent că este şcoală profesională, liceu tehnic, să aibă o meserie, să intre pe piaţa muncii şi să aibă şansa de a reuşi în viaţă. Învăţământul dual este o necesitate absolută pentru refacerea învăţământului tehnic şi profesional în România”, a spus liderul PNL Ludovic Orban, la conferinţa „Învăţământul profesional dual în pandemie”.

Ludovic Orban a subliniat că implicarea companiilor private în susţinerea unor forme de învăţământ în care să se poată pregăti meseriaşi este fundamentală.

„La ora actuală dai cu tunul după meseriaşi. Ne confruntăm în gospodăriile noastre, nu găseşti un instalator, nu găseşti un electrician, nu găseşti inclusiv în materie de amenajare a grădinii. Sunt atâtea domenii neacoperite în care e un loc pe piaţă uriaş şi, în timpul acesta, sistemul de învăţământ generează absolvenţi, o parte nu-şi iau bacalaureatul şi nu au o rută de evoluţie în viaţă”, a adăugat Orban.

În opinia şefului Camerei Deputaţilor este nevoie de modificarea legislaţiei pentru stimularea implicării mediului privat în susţinerea formelor de învăţământ dual.

„Eu cred că cifra de şcolarizare nu mai trebuie stabilită în funcţie de cadrele didactice, ci în funcţie de cererea de piaţă, de prospecţiunile care există privind evoluţia pieţei, de potenţialii investitori care urmează să vină. (…) Refacerea instructorilor. Trebuie o mai serioasă implicare în evaluare”, a afirmat Orban.

 

Rezultate Evaluare Naţională 2021. Matematica i-a încurcat rău pe elevi. 32% din candidaţi au luat note sub 5 înainte de contestaţii

Matematică le-a dat mari bătăi de cap absolvenţilor clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în perioada 22 – 25 iunie 2021. Conform rezultatelor anunţate de Ministerul Educaţiei înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor) pe site-ul evaluare.edu.ro, 123.122 de candidați s-au prezentat la examen dintr-un total de 131.179 de absolvenți înscriși. Rata de participare a fost de 93,9%.

Citeşte şi: Florin Cîțu anunță schimbări uriașe în sistemul de educație din România: „E singurul sistem care nu scoate șomeri”

Dintre cei 123.122 de candidați prezenți, 94.526 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 76,80%, în ușoară creștere, comparativ cu anul trecut (76,10%). 120 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece).

Din totalul de 123.122 candidaţi, 28.596 au obţinut medii sub 5, adică 23.2% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a.

La proba de Limba și literatura română, 103.684 de candidați (83,9%) au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 467 de candidați au fost notați cu 10 (zece).

Alţi 19877, reprezentând 16,1%, au primit note cuprinse între 1 şi 4.99, înainte de soluţionarea contestaţiilor.

La proba de Matematică, 83.058 de candidați (67,4%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 1.439 de candidați au obținut nota 10 (zece).

Ceilalţi 40.193 de candidaţi au primit note cuprinse între 1 şi 4.99, înainte de depunerea contestaţiilor. Cele mai slabe rezultate au fost obţinute în judeţele Călăraşi, Vaslui, Caraş Severin, Teleorman şi Giurgiu.

Citeşte şi: Rezultate Evaluare Naţională 2021. Doar 120 de medii de 10 anul acesta. Topul judeţelor cu cele mai bune note. Dezastru la Bucureşti

La proba de limbă şi literatură maternă, 7.619 candidaţi (95,9%) au obținut note peste sau egale cu 5, iar 123 de candidaţi au obţinut nota 10.

5 elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă. Lucrările acestora au fost notate cu 1.