Ludovic Orban îşi face grup la Camera Deputaţilor cu parlamentarii plecaţi din PNL. Violeta Alexandru e lider

Deputatul Violeta Alexandru a anunţat, marţi, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, formarea grupului parlamentar al deputaţilor independenţi de dreapta.

01 feb. 2022, 17:59
Ludovic Orban îşi face grup la Camera Deputaţilor cu parlamentarii plecaţi din PNL. Violeta Alexandru e lider

Ludovic Orban îşi face grup la Camera Deputaţilor cu parlamentarii plecaţi din PNL. Violeta Alexandru, cea care va conduce grupul, a invocat mai multe decizii al Curţii Constituţionale.

În schimb, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat că solicitarea constituirii grupului parlamentar a fost trimisă la Comisia Juridică pentru un punct de vedere. Mai mult, Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, a afirmat că solicitarea nu este constituţională, iar deputaţii care au plecat de la PNL vor rămâne neafiliaţi, nu vor avea grup parlamentar, acest punct de vedere urmând a fi susţinut şi în comisia juridică, conform News.ro.

Citeşte şi: Florin Cîţu nu susţine propunerea PSD privind plafonarea preţurilor la alimente: Atunci când plafonezi preţurile există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi

Ludovic Orban îşi face grup la Camera Deputaţilor cu parlamentarii plecaţi din PNL. Decizia a declanşat scandalul în plen

Violeta Alexandru a arătat că informarea făcută în plen are la bază articolul 13 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi o decizie a Curţii Constituţionale care stipulează că înfiinţarea unui nou grup parlamentar nu contravine Legii Fundamentale, pe parcursul legislaturii, cu condiţia ca acesta să nu reprezinte în Parlament mandate obţinute în alegeri.

„Nu este cazul nostru, am demisionat din PNL, nu suntem membri ai vreunei alte formaţiuni politice, respectiv nu suntem membri sub vreo siglă care să fi candidat, să fi pierdut alegerile. Nu avem nicio afiliere politică în acest moment”, a spus Violeta Alexandru, în plen, conform sursei citate.

Totodată, Marcel Ciolacu a afirmat că solicitarea făcută de Forţa Dreptei a fost pe ordinea de zi a Biroului Permanent şi a fost trimisă la Comisia Juridică, pentru un punct de vedere.

”O să ne răspundă cât de curând la această solicitare”, a precizat Ciolacu.

De cealaltă parte, Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, a menţionat că la Biroul Permanent s-a discutat despre scrisoarea deputaţilor neafliliaţi, despre intenţia de a deveni un grup.

”Decizia CCR nu spune ceea ce spun ei în scrisoare, dimpotrivă, s-a respins exact ceea ce ei solicită, înfiinţarea unui nou grup parlamentar”, a mai spus Andronache, precizând că sunt mai multe argumente împotriva constituirii unui astfel de grup. ”Îi stimez pe colegii mei neafliliaţi, dar vor rămâne neafiliaţi”, a mai arătat Gabriel Andronache.

Violeta Alexandru a declarat că nu există nicio prevedere în Regulamentul Camerei prin care comisia juridică să dea un punct de vedere pentru înfiinţarea grupului parlamentar şi a arătat că în plen se face doar o informare din partea noului grup privind înfiinţarea acestuia.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu vrea creşterea pensiilor prin renegocierea PNRR. „Nu e normal că se discută la Comisie acest program, ţinând cont că s-au pierdut două miliarde de euro?”