Tăriceanu: ALDE va susţine Guvernul Orban. Tomac a plecat supărat de la negocieri. Kelemen: Sunt şanse bune să treacă UPDATE

Ludovic Orban, premierul desemnat, a negociat marţi şi miercuri cu partidele parlamentare, în afară de PSD, realizarea unei majorităţi care să susţină Guvernul PNL. Orban se întâlneşte marţi cu ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri cu Pro România.

22 oct. 2019, 05:28

UPDATE Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat după consultările cu Ludovic Orban că şansele ca guvernul PNL să treacă de votul Parlamentului sunt „serioase, bune”, dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor. 

„Noi credem că sunt şanse serioase, bune, ca să treacă acest guvern în săptămânile care urmează, săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, dar trebuie să aşteptăm să vină premierul desemnat cu programul de guvernare şi cu lista miniştrilor în faţa Parlamentului, ceea ce se va întâmpla în această săptămână, în termenul de 10 zile de la desemnarea domnului Ludovic Orban de către preşedintele Iohannis”, a declarat liderul UDMR după consultări.

El a afirmat că de la viitorul Guvern se aşteaptă să nu îşi asume răspundere şi să nu dea ordonanţe de urgenţă în domenii precum justiţie, sistemul electoral şi administraţie.

„Noi credem că trebuie să fie instalat un guvern cât de repede se poate, fiindcă avem şi are, acest guvern, de făcut o rectificare, cu toţii avem de discutat bugetul pentru anul viitor. Noi am spus, am recomandat să vină cu proiectul de buget, dacă trece de votul Parlamentului, până în 15 decembrie în Parlament, ca să avem timp să discutăm, să votăm, să pregătim acest buget pentru anul viitor. (…) Am spus că în bugetul pentru anul 2020 pentru Educaţie trebuie să fie o alocaţie de 6%, fără discuţii, din care, sigur, se poate şi trebuie 1,5-2% pentru investiţii în Educaţie, în infrastructură”, a spus Kelemen, marţi, după discuţiile cu reprezentanţii PNL.

Kelemen a precizat că este necesar un acord scris, fiind lăsat un text reprezentanţilor PNL.

„Sigur, printr-o colaborare, prin discuţii, prin argumente putem să depăşim ceea ce în această perioadă de doi ani, trei ani de zile ne-a despărţit şi să ridicăm nivelul de încredere între UDMR şi PNL, acest lucru ne interesează pe noi şi am înţeles că şi pe colegii liberali.  (…) Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente, probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism”, a afirmat el.

_______

UPDATE Eugen Tomac, președintele PMP, a stat un minut la negocieri cu Ludovic Orban, după care a plecat nemulțumit că liderul PNL și-a schimbat poziția față de săptămâna trecută și vrea guvern monocolor.

”Dl Orban a fost la grupul parlamentar PMP săptămâna trecută și le-a spus colegilor că viitorul guvern va fi făcut și împreună cu PMP. Simt că Tăriceanu, Kelemen și Ponta și-au impus voința. Eu voi consulta partidul și apoi vom anunța cum votăm”, a spus Tomac.

Întrebat de ziariști dacă PMP va vota sau nu guvernul Orban în Parlament, Eugen Tomac a spus că decizia va fi luată într-o ședință a conducerii extinse a partidului, alături de liderii din teritoriu.

„PMP a spus foarte clar că cere ca viitorul Cabinet să aibă un minister pentru relaţia cu Republica Moldova. Am spus-o şi la consultările cu preşedintele, am spus-o şi în discuţia înainte de moţiune cu premierul actual desemnat, am spus-o şi la întâlnirea de săptămâna trecută. Am înţeles că nu vrea să înfiinţeze un nou minister, este în regulă, este punctul de vedere al premierului desemnat, am înţeles că nu vrea să dea o ordonanţă de urgenţă cu privire la alegerea primarului în două tururi, este de asemenea punctul de vedere al domniilor lor. Pentru noi erau subiecte extrem de importante, dar faptul că Tăriceanu, care a stat şi l-a ţinut de braţ trei ani de zile pe Dragnea, faptul că Hunor a stat în aceeaşi împrejurare – de Ponta ştim foarte bine care sunt convingerile, nu ne surprinde nimic – reuşesc să îi traseze PNL-ului agenda este problema dumnealor, eu am obligaţia să merg către partid”, a mai declarat Eugen Tomac.

_______

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat marți, după întâlnirea cu negociatorii PNL, că va cere Biroului Permanent Executiv al ALDE să dea undă verde pentru ca parlamentarii să voteze în favoarea învestirii Guvernului Orban.

„Am discutat şi astăzi am finalizat, erau mici retuşuri pe care a trebuit să le facem. Concluzia ca atare este că împreună cu colegii mei ne vom prezenta în zilele următoare în faţa Biroului Politic Executiv al ALDE, unde vom susţine ca Biroul să dea votul în favoarea învestiturii domnului Orban în fruntea viitorului Guvern”, a precizat liderul ALDE.

Tăriceanu a precizat că a discuţia cu PNL a fost despre un guvern liberal monocolor, fără participarea altor partide.

El a mai spus că a ajuns la un acord cu liberalii pe marginea listei cu 12 condiții ale ALDE.

„A doua întâlnire oficială pe care am avut-o în formaţie completă, aş spune, împreună cu colegii mei, membri ai delegaţiei, ne-a permis să finalizăm discuţiile pe documentul pe care l-am prezentat la întâlnirea precedentă, cu cele 12 condiţii şi cerinţe pe care noi le-am formulat. Şi pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE are 25 de parlamentari. 

______

”Mâine şi poimâine (marţi şi miercuri – n.r.) urmează runda a doua de discuţii cu partenerii alături de care am depus moţiunea de cenzură. Mâine (marţi – n.r.) ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri Pro România”, a anunţat, luni seară, Ludovic Orban.

Premierul desemnat se va întâlni marţi, la ora 9.30, cu delegaţia ALDE, la 11.00 cu delagaţia PMP, la 13.30 cu reprezentanţii UDMR, iar la 15.00 cu delegaţia USR. 

Dan Barna, preşedintele USR, a spus că momentan nu există o majoritate în Parlament care să treacă Guvernul PNL şi că se prefigurează o guvernare care ”va sta de fapt la mâna PSD, a lui Victor Ponta, a lui Tăriceanu”. 

”Nu putem decât să confirmăm că, în acest moment PNL nu a generat o majoritate care să susţină reformele. Ceea ce spunem de două săptămâni că suntem în perspectiva unei guvernări minoritare, în perspectiva unei guvernări care va sta de fapt la mâna PSD, va sta la mâna lui Victor Ponta,  va sta la mâna lui Tăriceanu, o guvernare minoritară care foarte probabil nu va putea să facă aproape niciuna dintre reformele sau niciuna dintre reformele de care România are atâta nevoie. Voi avea şi mâine o întâlnire cu premierul desemnat şi cu delegaţia PNL. Aştept în continuare soluţii credibile şi funcţionale de la premierul desemnat Ludovic Orban, pentru că în momentul de faţă Parlamentul nu face decât să confirme, astăzi aţi avut dovada o dată în plus, că majoritatea toxică din acest Parament nu guvernează pentru cetăţeni”, a spus Dan Barna. 

El a precizat că USR nu a cerut funcţii, beneficii sau poziţii în structurile statului, spre deosebire de alte formaţiuni politice care au pus condiţii în cursul negocierilor. 

Ludovic Orban a anunţat că a stabilit un calendar ”rezonabil” pentru învestirea Guvernului.

Joi sau vineri va fi depusă lista miniştrilor şi Progrul de Guvernare, iar votul de învestitură ar putea avea loc săptămâna viitoare, miercuri.