Ludovic Orban nu este de acord cu boicotarea firmelor austriece: „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!”

Ludovic Orban consideră că boicotarea produselor şi a firmelor austriece din ţara noastră nu este o soluţie, după respingerea aderării țării noastre la Schengen. "Să nu uităm că noi avem în continuare nevoie şi de votul Olandei şi de cel al Austriei. Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face", a avertizat Orban.

17 dec. 2022, 15:49
Ludovic Orban nu este de acord cu boicotarea firmelor austriece: „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!”

Ludovic Orban, fostul premier al României și președintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că boicotarea produselor şi a firmelor austriece din ţara noastră nu este o soluţie.

Politicianul a spus că deşi respectă dreptul fiecărui cetăţean român de a reacţiona aşa cum doreşte la decizia Austriei de a nu vota aderarea României la Schengen, Orban le transmite românilor că ” vinovații nu trebuie căutați în afară”.

Citiți și: Ludovic Orban: „Eu cred ca Guvernul nici nu si-a dorit sa lupte cu inflaţia pentru ca le-a adus bani”

„Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, un eșec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis”, a scris Ludovic Orban în ziua în care România a ratat intrarea în Schengen.

Ludovic Orban îi condamnă pe cei care boicotează firmele și băncile austriece

Ludovic Orban a afirmat că nu trebuie confundată Austria cu cancelarul Karl Nehammer, care este preşedintele unui singur partid din această ţară, Partidul Popular, formaţiune care, după cum evoluează, susţine Orban, „va pierde alegerile, evident”.

„Orice cetăţean are dreptul să ia o decizie. Eu nu pot comenta o decizie personală (de boicotare – n.r.) pe care o ia un cetăţean român sau o firmă românească. Dacă vor să-şi deschidă un cont, o pot face la ce bancă vor, îşi pot alege orice partener comercial vor, dacă vor să alimenteze de la o benzinărie, o pot face de la care vor. Există o libertate economică, o libertate de alegere. Mai spun că sunt foarte multe firme româneşti cu acţionari austrieci în România, care au susţinut o decizie favorabilă României, inclusiv pentru că era interesul lor economic. Orice investitor în România are interesul evident ca România să devină membru în spaţiul Schengen, astfel încât să poată circula liber mărfurile, produsele, serviciile, inclusiv cetăţenii angajaţi”, a spus Ludovic Orban, conform Agerpres.

Ludovic Orban: „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”

„Să nu uităm că noi avem în continuare nevoie şi de votul Olandei şi de cel al Austriei. Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. Dacă vom fi puşi, de exemplu, în situaţia de a vota la desemnarea preşedintelui Comisiei Europene şi să votăm împotriva unui candidat francez sau german, mie nu mi-ar conveni ca cetăţenii români şi firmele româneşti din Franţa sau din Germania să fie persecutate şi să aibă de suferit de pe urma unei decizii pe care o ia Guvernul României. Una este Austria şi poporul austriac şi alta este un partid politic şi un cancelar vremelnic care, într-adevăr, şi-a bătut joc de români, care dintr-un interes egoist, electoralist a afectat nu doar drepturile cetăţenilor români, ci a afectat inclusiv unitatea europeană şi pentru aceasta trebuie criticat şi trebuie să răspundem cel puţin la nivel politic cu aceleaşi măsuri. Pe de altă parte, cred că trebuie să facem această diferenţă şi trebuie să gândim lucrurile astfel încât, în final, să ne atingem obiectivele.

Eşecul aderării României la Schengen spun foarte clar că nu trebuie căutaţi vinovaţi în afară. Sigur că veto-ul Austriei şi al Olandei nu au niciun fel de temei în tratatele Uniunii Europene şi în legile scrise şi nescrise după care funcţionează UE. Evident, au fost nişte decizii de a se uza de dreptul de veto care sunt abuzive, care sunt dictate de alte raţiuni decât de cele care ţin de legislaţia europeană şi mai ales de modul în care s-a prezentat România la momentul aderării la Schengen”, a detaliat Orban, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, Ludovic Orban a arătat că aderarea la Schengen nu este un ”cadou” făcut guvernanţilor, ci un drept al cetăţenilor români.

„Orice ţară care aderă la Uniunea Europeană, conform tratatelor, este obligată să adere la Schengen. Practic, Austria şi Olanda au împiedicat îndeplinirea unei obligaţii, conform tratatelor, pe care România o avea, aceea de a adera la spaţiul Schengen. Ratarea acestei aderări este vinovăţia aproape exclusivă a preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului, care au făcut greşeli grave, care nu se fac în politica externă şi mai ales în afacerile europene”, a încheiat Orban.

Citiți și: Ludovic Orban își anunță candidatura la alegerile prezidențiale din 2024: „Cel mai probabil DA”