Ludovic Orban propune DESFIINŢAREA a trei servicii speciale: SPP; STS şi DGIPI

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut desfiinţarea SPP, STS şi a serviciului secret al Ministerului de Interne, informează România TV. Orban susţine că România are prea multe servicii speciale şi nu vede de ce trebuie păstrate Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, STS şi SPP.

10 ian. 2015, 13:54
Ludovic Orban propune DESFIINŢAREA a trei servicii speciale: SPP; STS şi DGIPI

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că România are prea multe servicii speciale şi nu vede de ce trebuie păstrate Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Pază şi Protecţie.

„Da, sunt prea multe şi cu mulţi angajaţi. Generează oameni legaţi de servicii (…) greu de controlat. Şi nu-şi îndeplinesc obiectivele, ci tind să se privatizeze. (…) Avem serviciul Ministerului de Interne nereglementat prin lege. (…) Nu văd nicio noimă pentru care ai păstra STS şi SPP„, a declarat Ludovic Orban, prim-vicepreședinte PNL, la Adevărul Live.

Ludovic Orban: E foarte greu să treci o MOŢIUNE de cenzură fără sprijinul UNPR

Procedura de desfiinţare a unui serviciu de special trece prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). În perioada postdecembristă a existat un singur precededent. În mai 1998 a fost desfiinţată celebra unitate „Doi ş-un sfert” din cadrul MAI, acuzată de încorporarea unor foste cadre de poliţie politică şi de depăşire a atribuţiilor în timpul mineriadelor.

Domnul Orban, una este să cânte cucul în Bucovina şi alta este să vorbeşti despre serviciile secrete. Comasarea unor servicii poate genera efecte cu caracter ireversibil în domeniul siguranţei naţionale”, a reacţionat Daniel Savu, membru al comisiei parlamentare de control a SRI.

DGIPI, STS şi SPP sunt singurele servicii speciale care nu fac parte din Comunitatea Naţională de Informaţii, instituţie aflată sub control prezidenţial din 2005 încoace.