Ludovic Orban, vizat într-un nou dosar de procurorii DNA. Prejudiciul este de sute de milioane de lei

Procurorii fac anchetă în legătură cu modul în care a fost atribuit contractul privind modernizarea drumului Transalpina, în perioada în care Ludovic Orban era ministru al Transporturilor. Deocamdată acesta nu are calitate în dosar, însă este posibil să fie chemat din nou la ordine de procurori, dacă se vor descoperi nereguli.

16 apr. 2016, 08:29

„La solicitarea dvs. din data de 11 aprilie 2016, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: Dosarul la care faceți referire se află în lucru la DNA – Structura Centrală și în acest moment nu vă putem oferi alte informații cu privire la stadiul anchetei, în conformitate cu prevederile art.12, lit. e) din legea 544/2001. În acest moment, persoanele la care faceți referire în cererea dvs. nu au calitatea de suspect sau inculpat în dosarul respectiv”, se arată în răspunsul DNA către România TV.

În acest moment procurorii anticorupţie au început cercetările in rem. Procurorii DNA anchetează sesizarea Corpului de Control al guvernului Ponta care a constatat încălcarea unor prevederi legale în legătură cu modernizarea drumului național „Transalpina” în timpul mandatelor foştilor miniştri liberali Ludovic Orban şi Varujan Vosganian.

În raportul Corpului de Control se arăta că pentru acest obiectiv s-a produs o pagubă de 388.725.108,53 lei la bugetul general consolidat al statului prin bugetul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Conform raportului, fostul ministru Ludovic Orban a încercat să obțină o finanțare de la bugetul de stat pentru „Transalpina”, arătând că această tentativă a fost respinsă de Ministerul de Finanțe.

Pe de altă parte, fostul ministru Orban ar fi solicitat adoptarea în regim de urgență a HG nr. 1.141/2008, în scopul finanțării de la bugetul de stat a modernizării „Transalpina”, fără avizul Ministerului Economiei și Finanțelor.

Raportul Corpului de Control al premierului consemnează că în această hotărâre s-a prevăzut faptul că „finanțarea obiectivului (…) se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”.

Ludovic Orban declara în urmă cu o lună de zile că procurorii DNA nu au început urmărirea sa penală.

„Nu m-au chemat cei de la DNA, dar, oricând au nevoie de lămuriri, mă duc oricând. nu am avut nicio începere de urmărire penală. Nici la poliție! În toată activitatea mea. Sunt un om care urmărește cariera mea. Cine se uită la averea mea vede normalitate, bun simț, decență. Niciodată nu am trăit pe picior mare, nu m-am plimbat cu mașini scumpe. M-am mutat de un an de zile în Dobroiești, anterior am locuit la bloc. Am fost un om care a avut un parcurs mai mult decât decent.”, a spus Orban.

Reacţia fostului premier

Victor Ponta a reacţionat, după această declaraţie a lui Orban.

„Eu nu am facut nicio plangere penala – a facut Corpul de Control in baza unei activitati de cercetare de cateva luni si un Raport bazat pe sute de documente!!! Iar ancheta a pornit de la imposibilitatea receptionarii lucrarilor!!!
Dar e absolut normal – pe cine intereseaza un prejudiciu pt Statul Roman de 250 milioane de Euro?!? Un fleac !
Si pe cine intereseaza faptul ca in baza documentelor aprobate personal de Dl Ministru Orban s-a semnat contractul cu Romstrade ( firma Dlui Iordache) , evident fara licitatie, cu doua saptamani INAINTE sa se aprobe de catre Guvern indicatorii tehnico-economici ( adica cea mai directa si clara ilegalitate pt care orice functionar ajunge in maxim 3 zile direct la „racoare”)!.