Lukas Ambrono, singurul elev din școală cu media 10 la Evaluarea Națională. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”

Lukas Ambrono, absolvent al Școlii Gimnaziale „Ștefan Bârsănescu” din Iași, este singurul elev din instituție care a obținiut media 10 la Evaluarea Națională.

04 iul. 2023, 10:04
Lukas Ambrono, singurul elev din școală cu media 10 la Evaluarea Națională. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”
Lukas Ambrono, elevul de 10 din Iași

Lukas Ambrono, în vârstă de 14 ani, s-a pregătit din timp pentru Evaluarea Națională, dorindu-și săprimească nota maximă. Până în clasa a VI-a a studiat în Republica Moldova, abia în ultimii doi ani de gimnaziu învățând la Iași.

„Mereu am învățat, în Republica Moldova era și mai dificil, oricum, eu am vrut nota 10 la Evaluare. Am știut că pot, atunci de ce nu? Acum, îmi doresc să fiu admis la Colegiul «Costache Negruzzi», profil mate-info.

Acest lucru m-a motivat, acolo îți trebuie medie foarte mare. Am făcut și meditații aproximativ un an, dar, în ultimele două luni, procesul acesta de pregătire a devenit relaxant, nu m-am stresat prea mult, făceam câteva teste pe zi, apoi ieșeam afară”, a declarat Lukas Ambrono, pentru bzi.ro.

Citește și: Rezultate Bac 2023. După Evaluare, dezastru şi la Bacalaureat! Află toate mediile pe judeţe!

Tatăl acestuia spune despre Lukas că întotdeauna a iubit școala și că este foarte mândru de el și de reușitele sale.

„Soția mea s-a uitat pe site și a văzut că are media 10, vă dați seama că ne-am bucurat enorm, suntem mândri. Este singurul decarist din școala lui. Și-a dorit asta. După ce a ieșit de la examen mi-a spus: ‘Tata, eu iau 9,80 – 9,90… Cam așa’. Iată că a luat 10. Am fost plecați o perioadă în Republica Moldova, când am revenit la Iași s-a adaptat imediat. Eu am terminat Colegiul Emil Racoviță, băiatul vrea la Negruzzi, îl susținem în orice. Nu știu ce va face mai departe, important e că îi place să fie un om inteligent, informat”, a declarat Răzvan Ambrono, pentru sursa citată.

Adolescentul se temea că va avea parte de un corector care să nu aprecieze modalitatea sa de rezolvare a exercițiilor și că nu va primi nota 10.

„Mă temeam să nu am parte de vreun corector care să nu aprecieze 100% modalitatea mea de rezolvare a exercițiilor, scrisul, viziunea… Astfel, pot spune că am avut parte și de un pic de noroc. Există câteva aspecte care pot face diferența între note ca 9,80 – 9,90 și 10… Aici e vorba de modalitatea de abordare a subiectelor, care trebuie să fie cât mai complexă, mai explicită.

Un răspuns corect poate fi oferit în zeci de moduri, important e să-l alegi pe cel mai complex. Apoi, cred că are relevanță și acuratețea, redactarea… Eu recunosc, iubesc mai mult matematica, lucram cu mai mult drag la matematică, dar am reușit și la limba română. Am făcut și sport, îmi place să joc baschet… Am avut timp de toate. Sper ca și la Bacalaureat să am media 10”, a mai spus Lukas Ambrono.

Elevii de 10 la Bacalaureat

Iașiul are cu ce se mândri, 4 elevi din județul având patru elevi care au obținut nota 10 la Bacalaureat, plasându-se pe locul al doilea, la egalitate cu Sălajul, în topul cu cele mai multe note de 10 din România.

Citește și: Rezultate Bacalaureat 2023 București. Doar cinci medii de 10 pentru elevii din Capitală

Elevii care au obținut la Bac nota 10, la Iași, sunt: Maria Bizim, Theodor Bulacovschi, Juliana Mărgineanu și Elena Stoian, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iași, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi și de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi.

„Examenul în sine nu a fost foarte dificil, dar a reprezentat ultima verificare a aptitudinilor mele academice ca licean. Le mulțumesc în special familiei și apropiaților, care m-au susținut în toate demersurile mele și m-au ajutat să îmi ating potențialul.

De asemenea, Colegiul Național Costache Negruzzi a avut un rol esențial și sunt foarte recunoscător profesorilor mei pentru toate orele excelente pe care le-au susținut, dar și pentru organizarea activităților extracurriculare care m-au format ca om, nu doar ca elev.

Țin să menționez că nu am făcut pregătire în mod particular și că rezultatele de la Bacalaureat sunt doar în baza resurselor de la clasă și a efortului individual. Performanța academică (10 la bac, șef de promoție, 10 la admiterea din clasa a 8-a, olimpiade naționale de informatică și fizică, etc.) și realizările din afara sălii de clasă m-au ajutat să-mi câștig locul la University of Pennsylvania (UPenn) – una dintre cele mai prestigioase universități din lume și membră Ivy League – unde voi studia Computer Engineering”, a declarat Theodor Bulacovschi.