Lukoil nu intenţionează să se retragă din România

Grupul petrolier rus Lukoil nu are în prezent planuri referitoare la o retragere din România sau la modificarea structurii manageriale la rafinăria Petrotel, a declarat marți vicepreședintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, la o conferință de presă, transmite agenția rusă Itar TASS.

14 iul. 2015, 14:20
Lukoil nu intenţionează să se retragă din România

„Nu avem de gând să plecăm din România. Vom continua să lucrăm acolo”, a spus Thomas Mueller.

Acesta a recunoscut totuși că Lukoil a primit o ofertă pentru cumpărarea rafinăriei Petrotel, dar că nu are de gând să o vândă.

Procurorii au pus SECHESTRU pe conturile Lukoil

„Nu intenționăm să vindem rafinăria. Este ciudat să primești o ofertă atunci când nici nu intenționam să o vindem”, a spus Mueller, adăugând că oferta a venit de la o companie privată însă, în condițiile în care Lukoil nu vrea să vândă, oferta nu a fost reînnoită.

Vicepreședintele Lukoil a subliniat că grupul petrolier este gata să ajungă la un compromis cu România cu privire la situația de la rafinăria Petrotel.

„Vrem să facem tot ce este posibil astfel încât situația să se rezolve. Ar putea fi vorba de o neînțelegere, astfel încât suntem gata de dialog”, a spus Thomas Mueller.

Acesta a adăugat că structura managerială de la rafinăria Petrotel este similară cu cea în care companii precum Shell și ExxonMobil își gestionează propriile lor rafinării. „În acest sens, nu avem de gând să modificăm nimic”, a subliniat Mueller.

Potrivit lui Mueller, Lukoil a contribuit cu șase miliarde de dolari sub formă de taxe la bugetul României astfel că acuzațiile de evaziune fiscală sunt o „manipulare a faptelor”.

Săptămâna trecută, Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au extins cercetările față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, și sub aspectul infracțiunii de folosire cu rea credință a creditului societății și o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societății, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro și peste 1,5 miliarde dolari.

În replică, Lukoil a respins acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală față de Petrotel-Lukoil și angajații săi, făcute de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. ‘Lukoil operează în România din 1998 și este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piața regională. Lukoil este un contribuabil prompt la bugetul de stat și un furnizor de produse de calitate către consumatorii români’, susține grupul petrolier. De asemenea, Lukoil a anunțat că intenționează să facă apel la decizia procurorilor și că se așteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislația din România și Uniunea Europeană.

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.