Lumea arabă PROTESTEAZĂ după noile caricaturi cu Profetul Mahomed GALERIE FOTO VIDEO

Manifestaţii de amploare în lumea musulmană, după ce revista Charlie Hebdo a publicat o nouă caricatură cu profetul Mahomed, după masacrul din redacţia publicaţiei satirice.

19 ian. 2015, 15:17

Sute de mii de musulmani au ieşit în stradă, unde au incendiat drapelul Franţei şi au scandat lozinci împotriva publicaţiei pariziene. În unele ţări, demonstraţiile au luat o turnură violentă.

Aproape întreaga populaţie cecenă – un milion de oameni – a ieşit în stradă astăzi, la Groznîi, pentru a denunţa publicarea caricaturii cu profetul Mahomed, în ediţia Şarli ebdo de săptămâna trecută. Asta, în condiţiile în care întreaga populaţie cecenă este de 1,2 milioane! Potrivit presei ruse, la Groznîi au venit şi locuitori din alte republici din Caucaz, potrivit România TV.

În Cecenia,  fruntea protestatarilor s-a aflat liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a explicat că musulmanii sunt furioşi de publicarea caricaturii cu profetul, percepută ca o insultă. De altfel, manifestaţia a pornit de la moscheea gigantică pe care acesta a construit-o în centrul oraşului Groznîi în memoria tatălui său, Ahmad Kadîrov.

Demonstranţii au cerut presei ruse să nu publice caricaturile. Iniţial, Rusia a salutat marşul istoric organizat la Paris împotriva terorismului. Ulterior însă, presa şi oficialii ruşi s-au delimitat de solidaritatea mondială faţă de atentatul din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi.

Citeşte şi Manifestaţii violente contra Charlie Hebdo, în Niger: Biserici, agenţii ale firmelor franceze incendiate

Proteste violente au avut loc şi în Pakistan, a doua ţară musulmană din lume, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori. Manifestanţii au incendiat drapele franceze şi portrete ale preşedintelui francez şi ale caricaturiştilor săptămânalului satiric. În plus, o delegaţie a demonstranţilor musulmani a mers la reşedinţa consulului general francez şi i-a înmânat un document prin care cere Parisului să interzică revista „pentru propagarea urii religioase în lume”.

Manifestaţii împotriva caricaturilor cu Mahomed, publicate de Şarli Ebdo au avut loc şi în Yemen, Algeria, dar şi în Sudan. „Am ieşit în stradă pentru a denunţa ce s-a petrecut miercurea trecută! Revista a publicat caricatura care umileşte Profetul, pacea fie cu El!”.

Cele mai violente proteste au avut loc în Niger, unde zeci de biserici, dar şi un orfelinat şi o şcoală creştină au fost incendiate, iar mai multe persoane ucise.