Lumea fără ziduri, zeci de naţiuni pe aceeaşi stradă. Top 10 cele mai cosmopolite oraşe din lume FOTO

Trăim încă într-o epocă în care “lumea nu are graniţe”, iar distanţele s-au micşorat considerabil, locuri care în urmă cu 25 de ani păreau inaccesibile devenind acum destinaţii la îndemână de vizitat sau chiar emigrat. Fluxul migrator a cunoscut o creştere accelerată de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar în timp a născut metropole de o remarcabilă diversitate culturală şi etnică.
Daniel Spătaru
12 feb. 2017, 04:47
Lumea fără ziduri, zeci de naţiuni pe aceeaşi stradă. Top 10 cele mai cosmopolite oraşe din lume FOTO

1. New York

Are opt milioane de locuitori, iar aproape jumătate dintre ei sunt bilingvi. New York este în mod clar cel mai cosmopolit oraş din lume, după ce încă din secolul al XIX-lea generaţii peste generaţii de emigranţi s-au stabilit aici, în speranţa unei vieţi mai bune în Lumea Nouă. Hispanicii reprezintă 23% din populaţia oraşului, urmaţi de afro-americani şi asiatici, cu procente de 16% şi, respectiv, 10%. Foarte frumos şi interesant de vizitat este Chinatown. Situat în sudul Manhattan-ului, cartierul asiatic din New York este unul dintre cele mai legendare cartiere din lume. Dacă aveţi şansa de a ajunge acoloîn timpul Anului Nou Chinezesc este de-a dreptul spectaculos.

2. Londra

Capitala Regatului Unit împarte adesea cu Parisul primul loc în topurile privitoare la cele mai turistice oraşe din lume. Statisticile spun că în Londra se vorbesc peste 200 de limbi, iar 35% dintre locuitorii săi sunt născuţi în afara graniţelor Regatului Unit. Populaţiile din Pakistan, Bangladesh, India, Polonia şi Lituania au creat aici adevărate micro-cartiere, dar metropola atrage ca un magnet şi un număr copleşitor de miliardari ruşi. Merită cu prisosinţă văzut cartierul Brixton, şi nu doar pentru piesa “The guns of Brixton”, a celor de la Clash. Aici este “capitala” comunităţii jamaicane din Londra. Un plus de splendoare este oferit în luna august, în timpul carnavalului Notting Hill.

3. Toronto

Mai mult de jumătate din cele 5,5 milioane de persoane care locuiesc în orașul canadian Toronto sunt născute în străinătate, iar metropola continuă să primească un flux de migranți de aproximativ 100.000 pe an. Mai mult decât atât, în loc să favorizeze nivelarea culturală a populaţiei sale, municipalitatea i-a încurajat întotdeauna pe noii veniţi să îşi păstreze particularităţile culturale. Unul dintre cele mai interesante lucruri de văzut în Toronto este Caribana Festival, cel mai mare festival caraibean din America de Nord, care se ţine în fiecare an în luna iunie şi se încheie cu o paradă monumentală pe străzile oraşului şi un picnic pe malul Lacului Ontario.

4. Berlin

Timp de peste 40 de ani împărţită în două, capitala Germaniei şi-a deschis complet graniţele după căderea Zidului, în 1989. În cele 12 districte ale Berlinului trăiesc aproximativ 470.000 de persoane care nu au naţionalitate germană, dar s-au integrat perfect în modelul german. Municipalitatea are o grijă deosebită faţă de emigranţi, astfel că în 1989 a deschis Casa Culturilor Lumii, unde sunt promovaţi şi expun lucrări artişti veniţi din ţările în curs de dezvoltare.

5. Shanghai

Este oraşul din China în care trăiesc cei mai mulţi străini, cu preponderenţă occidentali. De asemenea, mulţi compară Shanghai-ul cu New York-ul din punctul de vedere al multiculturalităţii. Dacă vă programaţi o excursie la Shanghai trebuie spus că nu vă veţi plictisi nicio secundă acolo, iar cluburile, barurile şi restaurantele sunt dintre cele mai diverse. Unul dintre cele mai frumoase lucruri de văzut este Concesiunea Franceză, o mică enclavă franţuzească, cu vile cochete, în stil colonial.

6. Manchester

Oraşul este cunoscut în special datorită celor două cunoscute echipe de fotbal, United şi City, dar se remarcă şi prin diversitatea lingvistică, aici fiind vorbite nu mai puţin de 153 de limbi, în condiţiile în care populaţia oraşului abia dacă trece de 500.000 de locuitori. Această diversitate se datorează, desigur, imigraţiei, dar şi numărului mare de studenţi străini veniţi să studieze aici. Punctul principal de atracţie în Manchester este situat în jurul străzilor George şi Faulkner, unde veţi avea impresia că vă aflaţi în China. Toate afişajele sunt bilingve, iar pe stradă nu veţi auzi niciun cuvânt în engleză.

7. Los Angeles

57% din populaţia totală a oraşului Los Angeles este multilingvă, cu o puternică dominantă hispanică. Mirajul Hollywood-ului atrage anual în LA mii de tineri actori, din toate colţurile lumii, dar aici avem parte şi de comunităţi naţionale consistente, adevărate conglomerate. Aşa s-au născut cartiere precum Filipinotown, Little Armenia, Little Ethiopia sau Koreatown. De vizitat El Pueblo de Los Angeles, locul unde a fost fondat oraşul, pe 4 septembrie 1781, de 11 familii de pobladores. Olvera Street este acum o imensă piaţă mexicană, unde poate fi admirată cea mai veche casă din Los Angeles, Avila Adobe.

8. Sydney

Condiţiile climatice şi naturale sunt foarte atractive şi au făcut din Australia una dintre destinaţiile preferate de către studenţi şi expaţi. Rezultatul? Aproape 40% din populaţia oraşului Sydney este născută în altă ţară decât Australia. Adăugând la acest procent ingredientele culturii aborigene, dar şi ale culturilor coloniale aduse aici în urmă cu câteva secole, obţinem imaginea unui oraş extrem de cosmopolit. Dacă ajungeţi la Sydney, în niciun caz să nu rataţi The Rocks, cel mai vechi cartier din Sydney, unde se află, de asemenea, cele mai vechi pub-uri din oraş.

9. Paris

Dacă parizienii nu sunt întotdeauna foarte prietenoşi cu turiştii, asta nu o împiedică pe capitala Franţei să fie una dintre cele mai cosmopolite metropole ale lumii. Pe lângă faimosul Chinatown, care se găseşte în arondismentul al 13-lea, există în Paris cartiere indiene, africane, japoneze şi chiar ruse. Veţi avea parte de o experienţă unică dacă veţi merge pe Rue Sainte-Anne, cu cele 36 de restaurante ale sale. Locul este destinat mai ales celor care iubesc stilul japonez, bucătăria niponă fiind aici la ea acasă.

10. San Francisco

Cunoscută ca fiind una dintre capitalele emancipării LGBT, metropola San Francisco este deschisă către lume. În total, aproape 24% din populaţia sa este din Asia, iar un procent de 21% are origine hispanică. Datorită numărului mare de asiatici, aici aveşi şansa de a vedea cea mai mare parada de Anul Nou Chinezesc din Statele Unite ale Americii. Neapărat de văzut şi Japanese Tea Garden, situată în Parcul Golden Gate, cel mai mare spaţiu verde din oraş. De subliniat că Golden Gate Park este chiar mai mare decat Central Park, din New York.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Veste tristă pentru Elena Udrea? A aflat exact după ce a ieșit din închisoare
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Controversele prețurilor locuințelor în Capitală: „Cum s-a ajuns la 200.000 de euro? Este doar vina cumpărătorului”
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Trecut agitat pentru vedetă
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”